2024. április 20., szombat

Hatmillió dinárt osztanak szét

Minden pályázati felhívás közös jellemzője, hogy vissza nem térítendő eszközökről van szó, amelyre Magyarkanizsa községbeli gazdák, vállalkozók, illetve civil szervezetek jelentkezhetnek. Kilenc pályázati felhívás alapján hatmillió dinárt osztanak szét a kérelmezők között.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

– Az eljárás, amelyben igényelhetik ezeket a támogatásokat, igen egyszerű – fejtette ki Huzsvár Ervin, a községi tanács gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tanácstagja. – Az elbírálás a teljes pályázati anyagok beérkezési sorrendjében történik. A legfontosabb feltétel, hogy a pályázónak nem lehet vagyonadó-tartozása. A beadási határidő egy kivételével november 15-e, a civil szervezetek számára kiírt pályázat november 30-án zárul. Az első támogatási vonal a szarvasmarhák mesterséges megtermékenyítésének költségtérítése. Erre a célra 500 000 dinárt fordítunk. A költségek száz százalékára lehet pályázni. A minimálisan igényelhető összeg 3000, míg a maximális 15 000 dinár, egy-egy mag kétezer dinár lehet legfeljebb. Egy anyaállat után kétszer lehet igényelni a szaporítóanyag költségét – mondta a tanácstag, majd így folytatta:

– Lehet továbbá pályázni a kereskedelmi bankoknál, illetve alapoknál felvett mezőgazdasági jellegű kölcsönök kamattámogatására. Ennek a támogatásnak a keretösszege 1,5 millió dinár. A tavaly és idén november 15-e közötti kifizetett annuitások kamatának 50 százalékára lehet pályázni, melynek alsó határa 8000, míg a felső 50 000 dinár. A gépi eszközök beszerzésében olyan gépekre lehet támogatást kérni, amelyek a gyümölcs- és a zöldségtermesztésben az áru előkészítésére, csomagolására, tisztítására, piaci előkészítésére használhatók. Igényeiket a beszerzési ár 80%-ára, illetve pályázónként legkevesebb 30 000, legföljebb 300 000 dinár értékben nyújthatják be. Ebben az esetben jogi személyek és vállalkozók is pályázhatnak, előszámlával is. A biotermelés esetében a szükséges tanúsítvány megszerzéséhez nyújtanak támogatást legkevesebb 20 000, legtöbb 200 000 dinár értékben. Előfeltétel, hogy bejegyzett biogazdálkodó legyen, aki igényli a támogatást – fejtette ki, majd hozzátette:

– A vidéki infrastruktúra-fejlesztést is segítik. Egyéni gazdák vagy gazdák csoportja nyújthatja be kérelmét a földes utak karbantartásához szükséges összegre. Az üzemanyag százszázalékos kifizetését kérhetik 10 000-től 50 000 dináros keretek között. A civil szervezetekre, mezőgazdasági szakegyesületekre is gondoltunk. Őket olyan formában tudjuk támogatni, hogy szakmai kiállításokon, vásárokon való részvételüket szorgalmazzuk, 6000-től 60 000 dinárig nyújtunk ehhez támogatást. A mezőgazdasági termelők az elhullott állatok tetemeinek elszállítási költségeire is pályázhatnak, 100%-os visszatérítésre. A költségtérítés igénylőnként egy évben összesen legkevesebb 7000 és legfeljebb 35 000 dinár lehet. A legkisebb támogatást idén a méhkaptárok analízisére adjuk, maximálisan 4000 dinárig pályázható ez a kiírás – mondta Huzsvár Ervin, aki nyilatkozatában felhívta a figyelmet az ingyenes talajmintavételre is, 500 analízist fizet a község, gazdánként legfeljebb 10 mintavétel igényelhető községbeli, saját tulajdonban levő vagy bérelt földekről. Az állami földekre ez nem vonatkozik. A kérelmeket a zentai Mezőgazdasági Szakszolgálatnál adhatják át, mellyel karöltve fogják ezt az akciót lebonyolítani.

A szakember elmondta azt is, hogy október 31-éig átadhatják kérelmeiket az állami földek előnyjogos földbérletére is. A minisztérium csak egy évre hagyja jóvá az előző évben átadott kérelmek alapján a földbérletet, tehát minden évben újra kell kérelmezni.

Az érdeklődők kérelmeiket a városháza 2-es számú irodájában adhatják át, vagy lezárt borítékban postai úton is elküldhetik a 24420 Magyarkanizsa, Fő tér 1. címre. További információkat, illetve űrlapokat a magyarkanizsai városháza 22-es irodájában kaphatnak az érdeklődők, de a község hivatalos weboldaláról is tájékozódhatnak (www.kanjiza.rs), valamint telefonon a 024/875-166-os szám 243-as és 303-as mellékén.