2024. április 20., szombat
TENISZ

Spanyolok a ranglista élén

Szeptember 6-át aranybetűkkel írják be a spanyol tenisz történetébe. Szerdán dőlt el ugyanis, hogy a US Open utáni új világranglisták élét ibériaiak foglalják el. Rafael Nadal marad az első helyen, a nőknél pedig Garbiñe Muguruza 24. világelsőként váltja a cseh Karolína Plíškovát.

A US Open 10. játéknapjának első meccsén az amerikai Coco Vandeweghe két játszmában verte a 8 héten át ranglistaéllovas Plíškovát, és ez az eredmény Muguruzát röpítette az élre, az utolsó találkozón pedig Juan Martín del Potro bravúros játékkal győzte le a 36 éves Roger Federert, amivel eldőlt, hogy a svájci teniszező, idei nagyszerű eredményei ellenére, már nem előzheti meg Nadalt.

Első eset, hogy egyszerre két spanyol van a ranglisták élén, Muguruza pedig a második spanyol nő és mindkét nemet tekintve az ötödik spanyol, aki elfoglalhatja az első helyet: rajta és Nadalon kívül világelső volt még Arantxa Sánchez, Carlos Moyà és Juan Carlos Ferrero. Vandeweghe váratlan, de teljes mértékben megérdemelt győzelme másrészt azt is jelentette, hogy a női torna elődöntőjébe négy amerikai nő jutott be, hisz előző napon Venus Williams és Sloane Stephens, szerdán este pedig Vandeweghe után Madison Keys is sikerrel vette a negyeddöntő akadályát. Ilyesmire 36 éve nem volt példa.

Az éllovasi hely megtartásához Nadal a maga részéről annyit tett, hogy alig másfél óra alatt súlyos vereséget mért a 19 éves orosz Andrej Rubljovra, aki a spanyol elleni meccsen csak egy játékban mutatta meg valós képességeit, amikor elnyerte a világelső adogatását. Ezzel szemben Del Potro és Federer mérkőzése háromórásra nyúlt. Az első játszmában Roger 5:5-nél adta le az adogatást, a másodikban pedig a svájcinak volt elegendő egyetlen break. Döntő fontosságúnak a harmadik játszma bizonyult, amikor az argentin nem használta ki a 4:1-es vezetést, majd a rövidítésben négy szettlabdával szembesült. Valamennyit hárította, megnyerte a szettet, majd a negyedikben egy break révén futott célba. Del Potro ezzel meghiúsította a várva várt Nadal–Federer elődöntőt, ami a két klasszis 38. találkozója lett volna, és az első a US Openen. Del Potro 16:6-ra szépített Federer ellen, New Yorkban másodszor múlta felül, és most 14. alkalommal játszhat Nadallal, aki 8:5-re vezet. Legutóbb tavaly az olimpián találkoztak, és Del Potro nyerte meg az elődöntőt.

Genovában magyar negyeddöntőt játszanak, de nem Györe László részvételével. A zentai teniszezőnek tegnap a Balázs Attila elleni meccsen nagyon nem ment a játék, ötször is elveszítette az adogatást, így ma Fucsovics Márton és Balázs vívnak meg az elődöntőért.

NEW YORK. – A US Open negyeddöntőjében, férfiak: Nadal–Rubljov 6:1, 6:2, 6:2, Del Potro–Federer 7:5, 3:6, 7:6, 6:4. Nők, negyeddöntő: Vandeweghe–Ka. Plíšková 7:6, 6:3, Keys–Kanepi 6:3, 6:3.

GENOVA. – A challenger 2. fordulójában: Balázs–Györe 6:3, 6:3, Fucsovics–Puetz 6:1, 6:2.

SEVILLA. – A challenger 2. fordulójában: Krajinović–Davidovich Fokina 6:4, 6:3.

BALATONBOGLÁR. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Arn–K. Schmiedlová 2:6, 6:3, 6:1.