2024. március 29., péntek
KOSÁRLABDA

Papírforma: szerb győzelem, magyar vereség

Tisztes magyar helytállás, Pau Gasol a kontinensviadalok legeredményesebb játékosa

Örömjáték vagy csúfos vereség? A magyarok szempontjából ez volt a kérdés a férfi-Eb záró csoportköre előtt, ahol a címvédő és a mostani korona legfőbb várományosa, Spanyolország volt az ellenfél, úgy, hogy a magyarok már továbbjutottak – tehát nem voltak elvárások –, az ibériaiak pedig hibátlan mérleggel rendelkeztek, s csak a horvátok tudták őket valamelyest megszorongatni.

A szakértők azt várták, hogy Stojan Ivković magyar szövetségi kapitány pihenteti két legjobbját, Hanga Ádámot és Vojvoda Dávidot, de a spanyolok sem voltak rákényszerülve arra, hogy hat NBA-játékossal kezdjenek, így a zárófordulók feszült hangulatától ellentétesen egy békés meccset vártak, amelyben Gasolék hozzák a kötelezőt.

A spanyolok azért tiszteletből a legjobb ötössel kezdtek, a magyaroknál hiányzott a századszor válogatott Hanga, és spanyol triplákkal meg egy emlékezetes Keller Ákos-blokkolással kezdődött a meccs, mert nem mást állított meg így mindjárt az elején, mint Pau Gasolt, aki pontosan hat perc alatt már 10-nél járt, tehát még 4 pont hiányzott neki ahhoz, hogy minden idők legeredményesebb Eb-játékosa legyen. Ez a néhány pont is gyorsan összejött neki (a félidőig 16), és történelmet írt a San Antonio Spurs játékosa, a kolozsvári csarnok közönsége pedig állva tapsolta meg a meghatódott spanyolt.

A második félidőben a magyarok továbbra is folyamatosan rotálódtak, mindenki kapott esélyt az ókontinens legjobbjai ellen, s végül egy roppant korrekt vereséggel megúszták, mert a spanyolok pihentek ezen a meccsen, amelyet egy pillanatra sem gyorsítottak fel a saját ritmusukra.

A szerbeknek bizony korántsem volt mindegy, hogy csoportelsőként vagy másodikként végeznek, ezért kezdetnek meg kellett nyerniük a belgák elleni meccset. Mivel utána a lettek legyőzték a törököket, így Szerbia a D csoport élén végzett. Ez azért volt roppant fontos, mert csoportelsőként végig elkerülik a spanyolokat, azaz csak a döntőben találkozhatnak velük. Szerbia a vasárnapi nyolcaddöntőben Magyarországgal méri össze erejét, 14.15-től.

Eredmények, 5. forduló, A csoport: Görögország–Lengyelország 95:77, Finnország–Izland 83:79. A csoport végeredménye: Szlovénia 10, Izland 9, Franciaország 8, Görögország 7, Lengyelország 6, Izland 5 pont.

B csoport: Olaszország–Grúzia 71:69, Ukrajna–Izrael 88:64. A csoport végeredménye: Litvánia 9, Németország és Olaszország 8, Ukrajna és Grúzia 7, Izrael 6 pont.

C csoport: Horvátország–Csehország 107:69, Spanyolország–Magyarország 87:64, Montenegró–Románia 86:69. A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 10, 2. Horvátország 9, 3. Montenegró 8, 4. Magyarország 7, 5. Csehország 6, 6. Románia 5 pont.

D csoport: Oroszország–Nagy-Britannia 82:70, Szerbia–Belgium 74:54, Lettország–Törökország 89:79. A csoport végeredménye: 1. Szerbia 9, 2. Lettország 9, 3. Oroszország 9, 4. Törökország 7, 5. Belgium 6, 6. Nagy-Britannia 5 pont.