2024. április 20., szombat

Szerbiának el kell ismernie Koszovót!

David Phillips: ez Szerbia uniós felzárkózásának kulcsfontosságú feltétele

Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét, hogy a térségben fenntartható béke legyen, Belgrád és Pristina párbeszédének pedig más formátumban kell folytatódnia, a nemzetközi közösség hatékonyabb közvetítésével – értékelik az amerikai Columbia Egyetem Emberi Jogi Stúdiumok Intézetének jelentésében.

A Koszovó és Szerbia közötti dialógus folyamatáról szóló dokumentum, melynek szerzője David Phillips, az intézet békeprogramjának igazgatója azt indítványozza, hogy pontosan határozzák meg a tárgyalások témáit, szabjanak meg egy kétéves határidőt, a nemzetközi közösség hatékonyabban közvetítsen, ezen belül az Egyesült Államok „erőteljesebb” szerepet vállaljon, és angazsáljanak tekintélyes nemzetközi tárgyalókat. Phillips az Amerika Hangja albán nyelvű szerkesztőségének elmondta: a jelentésben olyan forgatókönyvet javasolnak, amely szerint „mindenki győztes lesz”, és amelynek alapján Koszovó függetlenségének elismerése rendezné az összes kétoldalú kérdést, valamint Szerbiának és Koszovónak az euroatlanti intézményekbe való integrálódását.

„Ha Szerbia az EU tagja óhajt lenn, látnia kell, hogy a 35. tárgyalási fejezet kristálytiszta. Belgrád mindaddig nem kerül közelebb az uniós tagsághoz, míg el nem ismeri Koszovót; ez a rendeződés alapja. Koszovónak és Szerbiának tárgyalnia kell Brüsszellel az EU-s tagságról, és a két országnak egyszerre kell belépnie az EU-ba. Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke arra kérte a szerbeket, hogy szembesüljenek a realitással, és mérjék fel a koszovói helyzetet. Szerbiának természetesen nehéz Koszovó elismeréséről tárgyalni, de ennek meg kell történnie, ez az előrelépés egyetlen módja – mondta Phillips.