2024. április 25., csütörtök
A ZENTAI CSATA 320. ÉVFORDULÓJA

Négynyelvű album az ünnepre

Több hónapos munka után készült el a zentai Történelmi Levéltár legújabb, ünnepi kiadványa, amely a zentai csata 320. évfordulója alkalmából jelenik meg. A kiadvány elkészüléséről és a levéltár kiadói tevékenységéről ifj. Fodor Istvánnal, a levéltár igazgatójával beszélgettünk.

Ifj. Fodor István

Ifj. Fodor István

Honnan jött az ötlet, hogy elkészítsék ezt a kiadványt?

– A tavalyi, Zenta város első írásos említése alkalmából megjelentetett album sikerét követően szinte magától értetődő volt, hogy idén, a zentai csata 320. évfordulójának évében készüljön egy hasonló kiadvány. Igyekeztünk a zentai diadalt megörökítő nagy mennyiségű művészi alkotásból összeállítani egy olyan válogatást, amely „kerek egészet” alkot, ez pedig roppant nehéz munkának bizonyult. Végül úgy döntöttünk, hogy a hangsúlyt a Zentán található műalkotásokra helyezzük, ezzel is népszerűsítve őket. Bízunk benne, hogy lesznek olyan olvasók, akik az album láttán kedvet kapnak az adott műalkotást őrző intézmény felkereséséhez.

Kik vettek részt a kiadvány elkészítésében?

– A négynyelvű – magyar, szerb, angol, német –, teljesen színes, 24 oldalas album szövegét Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője írta, a fényképeket Gergely József készítette, az esztétikai megjelenésért pedig Beszédes István műszaki szerkesztő a „felelős”. Talán közhelynek tűnik, ám nem túlzás azt állítani, hogy nélküle ezúttal sem jött volna létre a kiadvány. A szöveg idegen nyelvekre történő fordításait Predrag Popović, Bojan Đorđević, Lana Kabić Stančetić, valamint Harmath Đorđević Tímea készítették, Zenta község önkormányzata pedig anyagi eszközökkel járult hozzá az ünnepi album megjelentetéséhez.

Tervez-e a levéltár más kiadványokat megjelentetni idén?

– Előkészületben van A titói Jugoszlávia levéltári forrásai című sorozat hatodik kötete, illetve terveink közt szerepel a zentai csatáról írt első magyar nyelvű összefoglaló reprint kiadásban történő megjelentetése. Ugróczi Ferenc Zentai ütközet című kiadványa 1816-ban jelent meg Szegeden, s ma már alig vannak elérhető példányai.

A könyvkiadás mellett mivel foglalkozik jelenleg az intézmény?

– Harmadik fázisához ért idén az egykori zentai kaszárnya egyik épületének felújítása. Jelenleg is folyamatban van az iratanyag költöztetése a meglévő, régi raktárakból a már elkészült újakba.

Nemrég zárult a Belgrádi Történelmi Levéltárral és a zentai Városi Múzeummal közösen szervezett Vologya visszatért című kiállításunk, melyet Tanja Kragujević költőnő alkotói tevékenységének 50. évfordulója alkalmából szerveztünk.

Szeptember folyamán „rajtolnak” gyermekfoglalkozásaink, amelyek keretében az általános iskolák alsós és felsős diákjaival ismertetjük meg a zentai csata jelentőségét városunk történelmében. A levéltár-pedagógia módszereivel így a gyerekek nemcsak az 1697-ben lezajlott csatával, a város történetének ezen korszakával, hanem magával az intézménnyel is megismerkedhetnek.

Nyitókép: Ifj. Fodor István