2024. március 29., péntek

Zenta ünnepel

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Szeptember 11-én lesz 320 éve, hogy Savoyai Jenő nagy győzelmet aratott Zentánál a török felett. Ennek az Európa sorsát is befolyásoló győzelemnek az emlékére tartják szeptember 11-én Zentán a város napját. A rendezvények már napokkal ezelőtt megkezdődtek.

Hétfőn, a város napján Zentára látogat a magyar és a szerb köztársasági elnök: Áder János és Aleksandar Vučić. A községi képviselő-testület ezen a napon tartja ünnepi ülését, amelyen átadják az elismeréseket a kitüntetett polgároknak, délben a Tisza-parti emlékhelyen megkondul a harang, és koszorúzást tartanak, délután pedig felszentelik a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomot.

Holnap, pénteken 17 és szombaton 10 órakor a városháza dísztermében tanácskozást szerveznek a zentai csatáról. Pénteken 18 órakor ünnepélyesen megnyitják a vásártéren a hőlégballonversenyt; holnap és szombaton vásári forgatag lesz a városközpontban, pénteken 21 és 23 órakor pedig ugyanott koncertek.

Szombaton a polgármester fogadja a Vuk-díjas tanulókat. Lesznek sportversenyek, virágkötészet, számos táncbemutató, koncert, tűzijáték… (A részletes programot a szombati számunkban közöljük.)