2024. április 24., szerda

Gyermekrajzokon a zentai csata

A Zentai Alkotóházban kedd este nyílt meg az a képzőművészeti kiállítás, melyet a zentai csata 320. évfordulója alkalmából kiírt pályázat legjobb alkotásaiból válogattak össze. A pályázatot Zenta önkormányzata, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a zentai Történelmi Levéltár írta ki képzőművészeti kategóriában, fogalmazásíró, valamint esszéíró kategóriában.

A kiállítást Ceglédi Rudolf polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a tárlat a jövőről, az alkotásról és az emberről szól, miközben a múlt értékeit őrzi:

– A múlt ismeretének fontossága többrétű, sokféle társadalmi haszna lehet, segít az identitáskeresésben, erősíti a nemzethez tartozást, a kritikai gondolkodást, olykor támogathatja a társadalmi átalakulásokat is. Pont ezért fontos, hogy megőrizzük a tudatunkban a jeles történelmi pillanatokat, olyanokat is, mint a zentai csata – mondta.

A pályázatra 88 rajzot küldtek be, és ebből 47-et tettek közszemlére. Fogalmazásból 18 készült, esszé pedig egy. A rajzok Zentáról, Felsőhegyről, Hajdújárásról, Csókáról és Torontálvásárhelyről érkeztek, a fogalmazásokat Zentáról, Felsőhegyről és Bácskossuthfalváról küldték, az esszét pedig Kúláról.

A kiállításmegnyitón köszöntötték és megajándékozták a díjazottakat.

A képzőművészeti pályázaton az óvodások körében Ubori Natália (Hajdújárás) különdíjat érdemelt, csoportos első díjban részesültek a felsőhegyi iskola 1. és 2. osztályosai, második helyezést érdemelt ki Milkovics Dominik (Hajdújárás), harmadikat pedig Varga Bence (Zenta). A 3. és 4. osztályosok mezőnyében első díjat kapott Szalai Violetta (Hajdújárás), csoportos második díjat kaptak a felsőhegyi iskola harmadikos tanulói, harmadik díjjal pedig Nyers Bakó Alen munkáját jutalmazták. Az 5. és 6. osztályosoknál első díjban Molnár Dániel (Felsőhegy) részesült, a 7. és 8. osztályosok körében pedig a bizottság harmadik díjat adományozott Ádám Nikolettának (Felsőhegy).

Az irodalmi pályázaton az 5. és 6. osztályosok körében egyenrangú első díjban részesült Rózsa Beatrix (Bácskossuthfalva) és Sípos Petra (Zenta), a második díjas Hallgató Emese (Bácskossuthfalva) lett, a harmadik pedig Bene Edina (Zenta). Különdíjat kapott Rózsa Patrik (Bácskossuthfalva). A 7. és 8. osztályosoknál egyenrangú első díjban részesült Bedzsula Erik (Bácskossuthfalva) és Lak Ádám (Bácskossuthfalva), a második díjat Rontó Rékának (Bácskossuthfalva), a harmadikat Horváth Tamásnak (Felsőhegy) osztották ki, a felnőtteknél pedig különdíjban részesítették Cvetanović Mártát (Kúla).