2024. március 29., péntek

Harminckét új számítógép

A Telekom jóvoltából korszerűsödött a horgosi iskola
(fotó: Puskás Károly)

(fotó: Puskás Károly)

A hazai telekommunikációs szolgáltató, a Telekom húszéves fennállásának apropóján húsz iskolát ajándékozott meg pénzösszeggel, melynek egyik élvezője a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola. Az egymillió dináros nagyságrendű értékből harminckét számítógépet vásároltak, egy fénymásolót, egy projektort, fejhallgatókat és a számítógépekhez tartozó eredeti operációs rendszert szereztek be.

Az újonnan felszerelt informatikatermet és magát a horgosi iskolát szerdán délben látogatta meg Mladen Šarčević oktatási miniszter és Predrag Ćulibrk, a Telekom vezérigazgatója, ekkor avatták fel az online játékon megnyert eszközből vásárolt új berendezést. Az eseményen természetesen Magyarkanizsa önkormányzatának vezetősége is jelen volt, Fejsztámer Róbert polgármesterrel az élen.

Szekeres Valentin, a horgosi iskola igazgatója elmondta, hogy nagyon rossz állapotban voltak az informatikai berendezéseik úgy a horgosi anyaiskolában, mint a kispiaci kihelyezett tagozaton.

– A horgosi iskolában négy szerverről működött a számítógépes rendszer az informatikai tanteremben, és sajnos instabilakká váltak néha tanítás, prezentációk közben is. Nagy segítség diákjaink megfelelő oktatásában ez a harminckét új, tökéletesen működő felszerelés, aminek nagyon örül tanár, diák egyaránt.

Az iskola igazgatója hangsúlyozta, mivel két iskolaépületük van, ezért igyekeznek minden tanulónak megfelelő feltételt biztosítani a jövőben, hogy azonos körülmények között tudjanak dolgozni a számítástechnika-órákon, így minden bizonnyal az új gépekből Kispiacra is jutni fog.

A Telekom igazgatója, Predrag Ćulibrk is megelégedésének adott hangot, hogy a Tudást hozunk létre elnevezésű akciójuk végeredményét saját szemükkel is láthatják, és a gyerekeket, akik birtokba vették az új számítógépeket. Az oktatási minisztériummal karöltve indították el akciójukat, akik segítettek kiválasztani azt a negyven iskolát, melyek legkevésbé voltak felszerelve, ebből szűkült le a kör online szavazással húszra. De beszélt a gyors ütemű technológiai fejlődéssel való lépéstartás fontosságáról is, ami mindenki előtt ismeretes.

Mladen Šarčević oktatási miniszter elmondta, fontos törekvésük, hogy minden iskola kellőképpen fel legyen szerelve, miután a számítástechnika, mint kötelező tantárgy szerepel a palettán. De kitért arra is, ez nemcsak az általános, hanem a középiskolák számára is nagyon jelentős.

Az ünnepi avató első állomása volt Horgos, ahol megtekintették a közös akció végeredményét, ami egy korszerűbb jövő felé viheti a diákokat.