2024. április 19., péntek

Pedagógus-továbbképző központ Szabadkán

Mladen Šarčević: Idén csaknem 400 szerbiai iskolában folyik jelentős felújítás

Szabadkára látogatott Mladen Šarčević oktatási-, tudományügyi- és technológiai fejlesztési miniszter, amely során egyebek közt Bogdan Laban polgármesterrel tárgyalt az oktatást érintő kérdésekről, közösen pedig ellátogattak a felújítás alatt álló szabadkai Sonja Marinković Általános Iskolába is. Az oktatási miniszer körbejárta az iskola termeit, köszöntötte az ott dolgozókat, a tanulóknak pedig eredményes tanévet kívánt. Ezt követően Mladen Šarčević az újságírókhoz fordult:

– Nagyon elégedett vagyok mindazzal, amit a Szabadkára tett látogatásom során tapasztaltam. Eredményes beszélgetést folytattunk Bogdan Laban polgármesterrel, valamint az önkormányzat oktatással megbízott munkatársaival. Ez egy rendezett környezet, amely fokozottan figyel az oktatási intézményeire. Az állam 48 millió dinárt hagyott jóvá a Sonja Marinković Általános Iskola felújítására, a Vegyészeti-Technológiai Iskolával együtt megközelítőleg 2 millió eurót fektetett be. Ebben az évben csaknem 400 szerbiai iskolában folyik jelentős felújítás, és nem csak a külalakra vonatozóan. A Sonja Marinković iskolán is ez látható, hiszen úgy néz ki, mintha újra lenne építve. A tanulók így kellemes környezetben tanulhatnak és valóban jól érezhetik magukat az iskolájukban. Elégedett vagyok azzal is, amit a Sonja Marinković iskolában láttam, élvonalban járnak Vajdaságban a megvalósított projektumok és a jó eredmények tekintetében. Hozzáfogtunk egy új projektumhoz is, a vajdasági Univerexport vállalathoz kötődően, amely nagy támogatója a vállalkozói kompetenciákhoz kapcsolódó tevékenységeknek. Ennél fogva a terveink közt szerepel létrehozni egy kisebb edukációs központot. Létrehoznánk egy olyan szabadkai központot is, amely a tanárok szakmai fejlesztését segítené elő. Az iskolák üresebb részeit lehetne erre adaptálni. Szerbiában 12 ilyen központ működik, Szabadkán lenne az egyik új központ, amely egyben a tudományokat népszerűsítené, a berkeiben pedig a tanárok továbbképzése mellett foglalkozások zajlanának fiatal tehetségekkel is. Állami szinten teljesen új megoldásokat eszközölünk ki az oktatási reformokat illetően, amely a továbbképzésre összpontosul. Ehhez használnánk azok tudását, akik már részt vettek képzéseket, ők lennének a mentorok. A központokat professzionális szinten működtetnénk, ügyelve arra, hogy betöltsék a szerepüket, hiszen megközelítőleg 80 ezer személy továbbképzéséről van szó – hangsúlyozta az oktatási miniszter.

Az oktatást fellendítő támogatás fontosságát emelte ki Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is:

– A köztársaság és a tartomány ebben az éven több mint 100 millió dinárt fektetett be Szabadka oktatási életébe. Erre nem került sor az elmúlt tíz-húsz évben. Hálásak vagyunk, hogy a tanulóinknak megfelelő körülményeket biztosíthatunk a tanuláshoz, a tanárokat pedig a jobb és színvonalasabb oktatás felé irányíthatjuk. Úgy gondolom, hogy közösségként sokat tehetünk ezen a téren. Elégedett vagyok azzal is, hogy új projektumok is kibontakozóban vannak. Megdicsérném ugyanakkor a Sonja Marinković Általános Iskola igazgatóját, aki menedzserként is helyt állt, és magasabb szintre emelte az iskolát – hallottuk a polgármestertől.

A felújításokról Pajica Bašić, a szabadkai Sonja Marinković Általános Iskola igazgatója szólt:

– Iskolánk a felújítási programban vesz részt, ami nagyon pozitív, és reméljük, hogy a többi iskola is elindul ezen az úton. Az állam jelentős pénzösszeget különített el arra, hogy az iskolánk így nézzen ki, mint ma. A felújításokkal még nem végeztünk, e hónap folyamán a tornatermet illetően is befejeződnek a munkálatok. A továbbiakban is szeretnénk részt venni projektumokban, és jó kapcsolatot ápolni úgy a várossal, mint az állammal – mondta az igazgató.