2024. április 25., csütörtök
FIZETÉSI SZOKÁSAINK

Csörgőpénz, vagy bankkártya

A szerbiai, bolgár és bosznia-hercegovinai polgárok többsége leginkább élelemvásárlásra használja a bankkártyát, a horvát lakosság pedig többnyire ruházati cikkeket vásárol kártyával – derült ki a MasterIndex pénzügyi szokásokat elemző kutatásából.

A nemzetközi és hazai szakirodalom eredményei szerint az elektronikus fizetési módok gyakoriságának emelkedése kedvezően hat a gazdaságra, emellett jelentős költségmegtakarítást eredményez.

A balkáni régió polgárai előszeretettel fizetnek elektronikus úton. A Mastercard közleménye szerint a bankkártyával történő fizetés Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, valamint Horvátországban a legközkedveltebb.

Horvátországban a megkérdezetteknek a 86 százaléka, a bolgár polgároknak a 68 százaléka kizárólag bankkártyával fizet – derült ki a felmérésből. Szerbiában a kutatásban résztvevők csupán 47 százaléka használ kizárólag kártyát, 37 százalékuk azonban felváltva fizet betét- illetve hitelkártyával.

Az elektronikus úton történő fizetés előnyei, mint a gyorsaság, a praktikusság, valamint a biztonság, többnyire minden olyan felhasználó számára ismert, aki legalább egyszer hetente bankkártyával fizet. E kérdésre Bulgáriában a megkérdezetteknek a 69 százaléka, Szerbiában a 77, Bosznia-Hercegovinában 88, Horvátországban pedig a 91 százaléka válaszolt pozitívan.

Bulgária és Szerbia polgárai leginkább ételt vásárolnak bankkártyával, Horvátországban pedig a ruházati cikkek fizetésekor a vásárlók 73 százaléka használja a bankkártyát.

ÉLELMISZER HITELRE

Egyre gyakoribb a hitelkártyával történő vásárlás is a régió országaiban. Horvátországban a megkérdezettek 70 százaléka vásárol ilyen módon ruházati cikkeket, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában azonban leginkább bútor és konyhai készülékek vásárlása történik részletfizetésre.

Bulgáriában a felmérésben résztvevők 59 százaléka hitelkártyával vásárolja az élelmiszert. A megkérdezetteknek több mint a fele pedig internetes vásárlás alkalmával használja a hitelkártyáját.

– A pénzautomaták utáni szaladgálás és a készpénz számlálása tűnőfélben van a szerbiai bankkártyahasználók körében. A MasterIndex felméréséből ugyanis kiderül, hogy a megkérdezettek 40 százaléka szívesen vásárolna kártyájával állami intézményekben, minden ötödik résztvevő használná a boltokban és a telekommunikációs vállalatokban, sőt a piaci vásárlás során is az elektronikus módszert választaná – mondta Jelena Ristić, a Mastercard szerbiai, montenegrói és bosznia-hercegovinai kirendeltségeinek igazgatója.

A MasterIndex kutatásának keretében megvizsgálták az előnyben részesített fizetési módot, a fizetendő összeg függvényében. Kiderült, hogy a kisebb összegeket leginkább készpénzben fizetik, a magasabb összegeknél gyakoribb a kártyás fizetés. Mindez a leginkább szembetűnő Bosznia-Hercegovina esetében, ahol 13 eurós összeg alatt a megkérdezettek 75 százaléka fizet készpénzzel, 79 százalékuk pedig kártyával ezen összeg felett.

Szerbiában a felmérésben résztvevőknek csupán a 41 százaléka fizet elektronikus úton, ha kisebb, 1500 dinár alatt van az összeg.

A HÁZTARTÁSOK FIZETÉSI SZOKÁSAI

A Mastercard kutatása magába foglalja a háztartások aktuális pénzforgalmi szokásait is a régió országaiban, eszerint Szerbia lakossága élelmiszerre és kommunális költségekre a havi költségvetés nek a háromnegyedét fordítja, vagyis a háztartások bevételének 40 százaléka élelemre megy el, 35 százaléka a számlák kifizetésére, a költségvetés ötöde pedig a hitelek visszafizetésére. A kiadások 16 százaléka a gyermekekkel kapcsolatos költségeket fedezik.

A bosznia-hercegovinaiak is a kiadások nagyobb részét élelmiszerek beszerzésére költik. A számlák kifizetésére 44, a hitelek visszafizetésére pedig 39 százalékot fordítanak a lakosok a havi költségvetés összegéből. Bulgáriában, szintén az élelemre fordított pénzösszeg vezet. Számlafizetésre, valamint hitelek törlesztésére a bevételnek csupán a 16, illetve 12 százalékát fordítják.

A polgárok utazási, valamint nyaralási szokásait is vizsgálta a felmérés. Az elemzések alapján kiderült, hogy a horvátok többsége a saját hazájában nyaral. A horvát tengerpart a bosznia-hercegovinai lakosság körében szintén közkedvelt, 40 százalékuk tölti itt a nyarat. A szerb polgárok kedvenc úti célja továbbra is Görögország, a megkérdezettek 59 százaléka választja ugyanis a görög tengerpartot.

Külföldi utazások során készpénzt és bankkártyát egyaránt használnak a felmérésben megkérdezettek. Kártyával leginkább éttermekben, valamint nagyobb bevásárlóközpontokban fizetnek.