2024. április 25., csütörtök

Törvényi kategóriává válik a végkielégítés

A törtvényjavaslat szerint a közszolgálatokban a fizetések aránya 1:8 lehet

Szeptember végéig valószínűleg meghozzák a közszolgálatokban dolgozókról szóló törvényt, amelyet összehangolnának a közszolgálati munkahelyek jegyzékével a többi között azzal a céllal, hogy azonos munkát egyformán bérezzenek.

Fővárosi sajtóértesülések szerint a katalógussal a mostani mintegy 2000 közszolgálati munkakört 870-re csökkentik, a fizetések aránya pedig a közszolgálatokban legfeljebb 1:8 lehet a mostani 1:15 helyett.

A törvény nyilvános vitája a végéhez közeledik, elfogadását a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is sürgeti. A jogszabály számos újdonságot hoz, például törvényi kategóriává válik a végkielégítés, amelynek összege kötelezően három havi fizetés lesz. A nyugdíjba vonuló eldöntheti, hogy mi a legmegfelelőbb a számára: 3 köztársasági átlagbér, 3 saját átlagbére vagy az intézményben kifizetett 3 átlagbér.
Előírják azt is, hogy mindazok számára, akik eddig nem közszolgálatban dolgoztak, határozatlan időre szóló munkaviszony létesítése esetén kötelezően pályázatot kell kiírni. Mint az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériumban mondják, ez azt jelenti, hogy csak a közszolgálati rendszeren belül lehet pályázat nélkül átkerülni egyik munkahelyről a másikra.

A munkahelyi besorolást kötelezően össze kell hangolni a munkahelyek jegyzékével. A munkáltatót kötelezik arra, hogy a munkahelyi besorolás készítésekor kikérje a szakszervezetek véleményét. A munkahelyeknek legfeljebb az ötödét foglalhatják el vezető beosztású személyek – az igazgatót is beleszámítva.
A munkahelyek katalógusát 2018. január 1-jétől alkalmazzák, és várhatóan nagymértékben csökkenti a visszaélési lehetőségeket, amelyek eddig sok esetben oda vezettek, hogy ugyanazért a munkáért nagyon különböző béreket fizettek ki.
– Ez hatalmas lépés a közigazgatás reformja felé, a jövőben ugyanis objektíven és egységesen értékeljük a munkahelyeket, egy igazságos és átlátható rendszert teremtünk – nyilatkozta Branko Ružić közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.