2024. április 20., szombat

IT-központ nyílt Szabadkán

A számítástechnikában, illetve az informatikai és kommunikációs technológiai szektorban dolgozók igényeinek kielégítése, és a minél jobb munkafeltételek megteremtése érdekében informatikai központ nyílt Szabadkán, amely az Infostud Hub központ nevet viseli. A központ létrehozásában legnagyobb szerepe két Szabadkán induló cégnek, a mintegy másfél évtizedes múlttal rendelkező Infostudnak, valamint a Startit nevet viselő kompániának van, amelyek elsősorban az edukációra és a fiatalok vállalkozókedvének serkentésére helyezik a hangsúlyt.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

A megnyitóünnepségen Željko Crnjaković, a központ vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy a jövőben majd havi rendszerességgel szerveznek különböző előadásokat, illetve ingyenes számítógépes tanfolyamot hirdetnek a gyermekek részére, és a munkanélküliek számára olyan kurzust indítanak, ahol a résztvevők a webszerkesztés alapjait tanulhatják meg, reményeik szerint hosszú távon munkát adva nekik ezzel. A központban 24, számítógéppel felszerelt íróasztal, 5 tárgyalószoba, 60 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, valamint egy relaxációs szoba és konyha várja az érdeklődőket, akiknek lehetőségük van egy napra vagy egész hónapra kibérelniük egy-egy asztalt. Emellett gyorsinternet is a felhasználók rendelkezésére áll. A megnyitón felszólalt Branimir Gajić, az Infostud vezetője, aki beszédében ismertette a cég történetét, és felhívta mindenki figyelmét arra, hogy az internet terjedésével egyre több lehetőség nyílik meg az IT-szektorban, és egyre több szakemberre van szükség az igények kielégítése érdekében. Ezt követően Zoja Kukić, a Startit vezetője szólt az egybegyűltekhez, aki bemutatta a céget, valamint emlékeztetett arra, hogy elsődleges céljuk az edukáció és az információ minél szélesebb körben való terjesztése, éppen ezért rendszeresen szerveznek konferenciákat, amelyek látogatottsága egyre nagyobb.

Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy az Infostud Hub létrejöttéhez nagyban hozzájárult a Nordeus, a Szerbiai Telekom és a GoDaddy cég.