2024. április 20., szombat

Csak gyerek legyen!

Iskolakezdés a kishegyesi általános iskolában – Csökkenő tendenciát mutat mind a diákok, mind a tanárok száma – Új ablakok kerültek az iskola 56-os épületének folyosójára – A tető és a pince

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában az idei évben két magyar első osztály nyílt. A folyamatosan csökkenő diáklétszámot tekintve ez pozitívumnak tekinthető. Hajvert Ákos iskolaigazgató arról számolt be lapunknak, hogy folyamatosan fogynak a gyerekek a kishegyesi iskolából.

Hajvert Ákos (Lakatos János felvétele)

Hajvert Ákos (Lakatos János felvétele)

– Az idei tanévben 42 elsősünk van, amiből 5-en iratkoztak be szerb nyelven, a többi magyarul. Ez azt jelenti, hogy az idén is két magyar nyelvű osztály indulhatott a kishegyesi általános iskolában. Optimizmusra azonban nincs okunk, mert az elmúlt években folyamatosan csökken az elsőseink száma. 4-5 éve még három magyar osztály volt, három generáció óta viszont csak kettő, és nincs esély arra, hogy ismét feltornázzuk háromra. Folyamatosan csökken a diákok száma, de olyan huszárvágásra nem került sor, mint korábban, amikor 10–12 gyerekkel kevesebb iratkozott be, mint az előző generációban. A családok azonban most is jönnek-mennek, de főként mennek, így az iskola más generációiból is fogynak a gyerekek – számolt be az igazgató.

A kishegyesi iskolában az idei évkezdésre nemcsak a diákok, hanem a tanárok száma is megcsappant. Az igazgatótól megtudtuk, hogy három pedagógus munkája vált fölöslegessé, de ennél többen hagyták el az iskolát.

– Az elmúlt tanévhez képest öt tanárunk hagyta ott az intézményt, hárman közülük kényszerből mentek el. Egyikük több, mint húsz éve volt itt tanítónéni, de mivel megszűnt a speciális tagozat, ezért feleslegessé vált. Megjegyzem, a kishegyesi iskolában hagyománya volt a speciális tagozatnak, s ezzel egy nagyon komoly munka ért véget, most pedig egy igen nehéz folytatás következik. A kis létszámú osztályok, amelyben vannak gyenge, közepes, jó és nagyon jó képességű gyerekek, most 3-4 különleges igényekkel rendelkező gyerekkel bővültek. A gyerekek képességei annyira átláthatatlanná váltak, hogy ebből nem tudunk jól kijönni. Visszatérve a tanárainkra, van olyan, aki továbblépett és most mással foglalkozik, van aki külföldre ment dolgozni és van aki ösztöndíjra pályázott. Sajnos, ez tendencia, ötödik éve minden évben távozik tőlünk valaki – panaszolta Hajvert.

A negatív dolgok mellett némi pozitívum is történt a nyári szünet alatt: sikerült felújítási munkálatokat elvégezni az iskola épületén. Igaz, ezek sem az eredeti elképzelések szerint valósultak meg.

Új ablakok az iskola 56-os épületének folyosóján (Lakatos János felvétele)

Új ablakok az iskola 56-os épületének folyosóján (Lakatos János felvétele)

– Az elmúlt években a nyílászárok folyamatosan problémát jelentenek az iskola számára, ugyanis borzalmas állapotban vannak. Az ablakok nagy része nem nyitható, mert leszögeztük őket, hogy nehogy baleset történjen. Minden erőnkkel azon voltunk, hogy ezeket lecseréljük, s néhány hónapja a kishegyesi önkormányzat jóvoltából reménysugár csillant fel. Pályázati úton pénzt kaptak a nyílászárok cseréjére az iskola 56-os épületén. Mire elkezdődtek a munkálatok, addigra azonban kiderült, hogy csak a piactér felőli részen a folyosó ablakait cserélik le. Ennél vannak sokkal fontosabb helyszínek is, ahol le kell cserélni az ablakokat, ezért a községi vezetéssel közösen továbblépési lehetőségeket kerestünk. Ennek folyományaként az iskola egy pályázatot adott be a tartományhoz, ahol 3,3 millió dinárt nyertünk a megkezdett munka folytatására. Ez azt jelenti, hogy hamarosan kiírjuk a közbeszerzést, és reményeink szerint még a fűtési szezon előtt az osztálytermek nagy részén is kicserélhetjük az ablakokat. Így talán egy sokkal melegebb és biztonságosabb környezetben kezdhetik a telet a diákok – fejezte ki reményét az igazgató.

Hajvert végezetül arról is beszámolt, hogy az iskola épülete elég régi, és „több sebből vérzik”. A nyílászárok cseréjét követően az iskola tetőszerkezetét is alaposan át kell vizsgálni, mert pl. a tornaterem folyamatosan beázik. A tető felújítását követően az iskolapincével is kezdeni kell valamit, mert időről időre feljön a talajvíz.

– Van mit javítani ezen az épületen, de igazából öröm tenni, csak gyermek legyen – foglalta össze a lényeget az igazgató.