2024. április 19., péntek

Bevált az olvasás népszerűsítése

Adán főként a fiatalok körében aratott nagy sikert a könyvtár által indított program

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár a tavasszal olvasás-népszerűsítő programot indított fiatalok és felnőttek számára A hónap olvasója címmel, ami nagyon jól sikerült. A kezdeményezés főként kis- és középiskolás diákok körében népszerű, hiszen közülük váltották ki legtöbben a gyűjtőkártyát, illetve közülük kerültek ki a hónap olvasói – tudtuk meg Morvai Nagybali Tamara könyvtárostól.

– A hónap olvasója programot az idén márciusban indítottuk el. A márciusi hónap olvasója volt az első, akit megjutalmaztunk. Az olvasás népszerűsítése volt a kitűzött cél, illetve az, hogy népszerűsítsük a kevésbé népszerű, de értékes irodalmat – magyarázta Morvai Nagybali Tamara. – Minden hónapban vannak kiemelt könyveink, amelyek két pontot érnek, ezek a zsiráfos jelzésű könyvek. Minden hónapban egy-egy témakör köré csoportosul ez a kiválasztott irodalom. Volt olyan hónap, amikor a női írók és szerzők köré csoportosult, más alkalommal a vajdasági szerzők értek több pontot. Különböző dolgokat találunk ki, hogy megkedveltessük a kevéssé népszerű, ám értékes irodalmat. A gyerekek is arra törekszenek, hogy igényesebben válasszanak, és a zsiráfos könyvek közül megtalálják azokat, amelyek a kedvükre valók. Az augusztusi hónap olvasója volt a hatodik személy, akit megjutalmaztunk. És úgy tűnik, hogy ez a vállalkozásunk jól sikerült. A gyerekek még mindig lelkesek, bár nem nagy a jutalom, amit kapnak, de a címmel járó dicsőség még mindig vonzza őket. A jutalom egy apró ajándékcsomag. Mindenki ugyanazt kapja, a hónap olvasója felirattal ellátott bögrét, táskát és kulcstartót, amit csak a cím kiérdemlője kaphat meg. A program hatására az olvasók és a kölcsönzések száma is megszaporodott. Továbbá szélesebb körűvé vált a kölcsönzés, mert a gyerekek nemcsak az új könyveket kölcsönzik ki, hanem tényleg érdeklődnek azon könyvek iránt is, amelyekre ráirányítjuk a figyelmüket – közölte az adai könyvtáros, aki hozzátette, hogy a könyvtárban az ősz folyamán tervezik a felnőttek számára is az olvasás-népszerűsítő program elindítását.

A Szarvas Gábor Könyvtár az intézmény közösségi oldalán minden hónapban bemutatja a hónap olvasója cím aktuális nyertesét, akiről megosztanak egy rövid életrajzot, és kifüggesztik a fotóját is.