2024. április 25., csütörtök
TENISZ

Nehezen, de megérdemelten

Nagyszerű kezdés után – hisz az első játszmában 5:0-ra vezetett – Györe László a genovai challenger 1. fordulójában háromjátszmás szoros csatában győzte le a ranglistán 616. olasz Gianluca diNicolát. A zentai játékosnak nem ment az adogatás, és labdaváltásban sem volt annyira erős, mint általában. Györe holnap a 2. fordulóban a svéd Elias Ymer és a magyar Balázs Attila meccsének továbbjutójával találkozik.

Ugyanott Fucsovics Márton a rajton az olasz Salvatore Carusót verte könnyen, és a 2. fordulóban német vagy olasz riválissal találkozik. Sevillában Filip Krajinović kezdett sima győzelemmel a szlovén Blaž Rola ellen, és a folytatásban spanyol vagy argentin ellenfele lesz.

A wimbledonival ellentétben, ahol a nemzeti összetétel szerint egészen vegyes volt a zárócsatározások mezőnye, New Yorkban a férfiaknál a spanyol nyelvterület, a nőknél pedig az Egyesült Államok dominál, mindkettő ugyanis 4-4 játékossal képviselteti magát. A férfiaknál két-két spanyol és argentin van a negyeddöntőben egy-egy svájcival, amerikaival, dél-afrikaival és orosszal egyetemben, a nőknél pedig a negyeddöntő USA–Világválogatott leszámolás lesz Ka.PlíškováVandeweghe, V. WilliamsKvitová, StephensSzevasztova és KeysKanepi párosítással.

A nyolcaddöntő második napján Rafael Nadal és Roger Federer három játszmában, egészen könnyen vették az új akadályt, a nagy meglepetést pedig a fiatal orosz AndrejRubljov keltette, aki szoros mérkőzésen ütötte ki a szívós belga David Goffint. A nap rangadója nem indult annak, hisz az osztrák Dominic Thiem az első két játszmában csak három játékot engedélyezett a náthával bajlódó Juan Martín delPotrónak. A 2009-es bajnok azonban nem adta fel, a negyedik játszmában két meccslabdát is mentett, és akárcsak tavaly a nyolcaddöntőben, legyőzte Thiemet. A nosztalgiázással ezzel még nem végzett, hisz a negyeddöntőben Federerrel játszik, akit ugyanott nyolc éve a döntőben győzött le.

A világelső Karolína Plíšková esélyt sem nyújtott az amerikai Jennifer Bradynak, Coco Vandeweghe a cseh veterán Lucie Šafářovát verte rutinosan, az észt KaiaKanepi meglepte az esélyesebbnek vélt orosz Darija Kaszatkinát, Madison Keys pedig beleszólt a világelsőség kérdésébe, hisz az ukrán Elina Szvitolinát akadályozta meg, hogy hétfőtől esetleg a rangsor élén álljon, így Plíškovának annyi is elég az első hely megtartásához, hogy ma legyőzze Vandeweghét. Ha a cseh nem jár sikerrel, Garbiñe Muguruza máris pezsgőt bonthat. 

NEW YORK. – A US Open nyolcaddöntőjében, férfiak: Nadal–Dolgopolov 6:2, 6:4, 6:1, Rubljov–Goffin 7:5, 7:6, 6:3, Federer–Kohlschreiber 6:4, 6:2, 7:5, Del Potro–Thiem 1:6, 2:6, 6:1, 7:6, 6:4. Nők, nyolcaddöntő: Ka. Plíšková–Brady 6:1, 6:0, Vandeweghe–Šafářová 6:4, 7:6, Keys–Szvitolina 7:6, 1:6, 6:4, Kanepi–Kaszatkina 6:4, 6:4. Fiúk, 1. forduló: Miladinović–Hernandez 6:3, 6:2.

GENOVA. – A challenger 1. fordulójában: Györe–Di Nicola 6:1, 5:7, 6:4, Fucsovics–Caruso 6:1, 6:1.

SEVILLA. – A challenger 1. fordulójában: Krajinović–Rola 6:4, 6:2.

BALATONBOGLÁR. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Malečková–Jani 7:5, 6:4, Bukta–Škamlová 7:6, 6:2.