2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS

Címvédés az emléktornán

Szabadka: Szerbia–Izrael 3:1 (1:0)

Zombori úti pálya, 500 néző, vezette: Ilija Brdar. Góllövők: S. Jovanović a 41., Joveljić a 73. és a 90. (utóbbi 11-esből), illetve Almog a 47. percben.

Szerbia: Popović, Vlalukin, Veselinović, Bošnjak, Terzić, Kojić, Petrović (Mišković), Stanojev (Nikolić), Đ. Jovanović (Joveljić), Ilić (Nešković), S. Jovanović (Nešković).

Izrael: Perez, Cohen (Sharabhi), Luzi (Pardo), Shlomo, Zohar (Kaufman), Shooa (Sarso), Almog, Karzev, Diyi, Goldberg, Maraswa.

A szerb korosztályos válogatott a skótok feletti győzelem és az ukránok elleni döntetlen után a Stevan Vilotić Ćele-emléktorna döntőjében Izrael ellen bizonyult jobbnak. Az első félidőben Izrael játszott enyhe mezőnyfölényben, de egészen a hajráig a kapuk nem forogtak veszélyben. Ekkor Strahinja Jovanović mintegy 25 méterről lövésre szánta magát, a labda pedig a felső kapufáról Perez kapujába került. A második félidő elején azonnal egyenlítettek a vendégek: Petrović hibáját Almog használta ki. Az 57. percben újra Jovanović volt főszerepben, de lövését bravúrral szögletre hárította az izraeli kapus. A félidő közepére a szerb együttes rendezte sorait, és a 73. percben a csereként beállt Joveljić újból megszerezte a vezetést. Amikor már mindenki a mérkőzés végét várta, Shlomo szabálytalankodott Nikolićtyal szemben saját büntetőterületén belül, a megítélt tizenegyest pedig Joveljić váltotta gólra.

Szabadka: Magyarország–Ukrajna 1:2 (0:0)

Városi stadion, 30 néző, vezette: Maksimović. Góllövők: Stoiacovici a 69., illetve Kascsuk az 57., Bulecsa (11-esből) a 74. percben.

Magyarország: Bese, Mocsi, Lustyik (Szerető), Bévárdi (Csoboth), Banó-Szabó (Krebsz), Torvund (Pratsler), Palincsár, Schön, Kiss, Csóka, Csonka (Stoiacovici).

Ukrajna: Kozsukar, Bondar, Mikolenko, Hahilov, Kornyijenko, Bulecsa (Kozirenko), Szupriaga (Kulakov), Bjeliajev (Kascsuk), Drisljuk (Veremlienko), Muszolityin (Safronov), Avramenko.

A 3. helyért lejátszott találkozó első negyedórájában főleg az ukrán térfélen pattogott a labda, Jahn Marcus csapata azonban nem tudott igazán nagy lehetőségeket kialakítani Kozsukar kapuja előtt. A magyar válogatott első igazi helyzetét a 38. percben láthatták a nézők, amikor Palincsár jobb oldali beadását Bévárdi fejelte közelről a kapu fölé. Az első félidő végén az ukrán együttes is veszélyeztetett, a 42. percben Bulecsa lapos lövését kellett Besének lábbal védenie. A folytatásban alaposan feljavult a kék mezesek játéka, majd az 57. percben góllá értek az ukrán rohamok: egy bal oldali beadásnál Kascsuk kibújt a védők közül, és öt méterről a kapuba gurított. A 63. percben Bese hárította az ukrán csapatkapitány bombáját, a túloldalon pedig Csoboth találta el a kapufát 17 méterről. A 69. percben a magyar nemzeti csapat egy szépségdíjas találattal egyenlített, a csereként pályára lépő Stoiacovici ugyanis egy bal oldali szabadrúgást éles szögből a léc alá vágott. Öt perc múlva a szerb játékvezető kezezésért az ukrán gárda javára büntetőt ítélt, amelyet Bulecsa magabiztosan értékesített is. A hajrában az időközben tíz főre fogyatkozó magyar együttes mindent megtett az egyenlítésért, a piros mezesek támadásai azonban nem bizonyultak igazán veszélyesnek, így az ukrán válogatott viszonylag könnyen megőrizte előnyét.

Az 5. helyért: Montenegró–Skócia 2:2 – 11-esekkel 4:3.

A torna legjobb játékosának Strahinja Bošnjakot választották, a legjobb kapusnak Aleksandar Popović bizonyult, a gólkirály pedig az ukrán Serhii Bulets lett. A házigazda válogatott legtehetségesebb labdarúgójának járó elismerést Dejan Joveljić vehette át, a legsikeresebb edző Miloš Velebit, a szerb válogatott vezetőedzője, a legsportszerűbb válogatottnak járó Ivica Kajdoči-díj pedig az izraeli válogatotthoz került.