2024. április 20., szombat

Anyanyelven (is) tanulni

Magyar első osztály nyílt Maradékon a kombinált tagozat mellett

Az idei tanév újabb lehetőségeket és kihívásokat is jelenthet a szerémségi magyarok központjának számító Maradékon. Elsősorban a szülőknek, a Branko Radičević Általános Iskola igazgatójának, Zvonimir Čauševićnak, valamint a széleskörű összefogásnak; a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően tegnap, (hétfőn délután) öt kisdiákkal megkezdődött a tanítás a magyar első osztályban.

A kombinált tagozatosok köszöntik az elsősöket Bárdos Lívia tanítónővel (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

A kombinált tagozatosok köszöntik az elsősöket Bárdos Lívia tanítónővel (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

Ezt megelőzően néhány szülői értekezletet tartottak, és a családokat is meglátogatta az iskola igazgatójával Halász Dániel református lelkész és Berta Zoltán, a Petőfi Sándor ME elnökségi tagja, a VMSZ aktivistája. A szomszédos faluban, Satrincán és Dobradón is elbeszélgettek azzal a néhány szülővel, akinek kisiskolás gyermeke van. Érdeklődés lenne a részükről, hiszen Maradék közelsége szinte kínálja a lehetőséget. Az is lényeges lehetőség, hogy anyanyelven, magyarul tanulhatnának a gyerekek. Dobradó szinte magyarok lakta kis falu, Satrincán is többnyire (80 százalék fölött) magyarok élnek. A szerb nyelvű általános iskola; egytől negyedik osztályig Satrincán működik. Ide járnak az összevont (I.–III. és II.–IV.) osztályokba a dobradói kisdiákok is. A szülőkkel való beszélgetés után Čaušević igazgató a következőket mondta:

– A helyzetet az is bonyolítja, hogy a két falu Ürög községhez tartozik, Maradék pedig Inđijához. Amikor én az iskolánkba kerültem, több mint húsz évvel ezelőtt, ez nem jelentett gondot. Maradékra jártak a környező falvakból: Krušedolról, Prnjavorból, Satrincáról és Dobradóból a gyerekek. Ha a két község vezetősége megtalálná a megoldást, az idei tanévben mindent előkészíthetnénk, és jövőre ide járhatnának a diákok I.–VIII. osztályig. A lehetőségek ezzel csak bővülhetnének. Jelenleg a negyedik osztály után a felsős diákok Ürögre utaznak iskolába. Örülünk annak, hogy hosszas előkészület után az idén első osztály nyílhatott magyar nyelven. Megmarad továbbra is a kombinált, a magyar–szerb tagozat a harmadikos és a negyedikes tanulóknak. A magyar első osztály jelentős előrelépésnek számít, reméljük, hogy a jövőben is szépen együttműködünk a szülőkkel, azokkal is, akik vegyes házasságban élnek. Sokat jelent az, ha a gyerekek megtanulják és beszélik szüleik nyelvét. Élni kell ezzel a természetes lehetőséggel.

Antal Szilárd átadja az MNT beiskolázási ajándékcsomagjait (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

Antal Szilárd átadja az MNT beiskolázási ajándékcsomagjait (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

Becsöngettek! elnevezéssel köszöntötték az elsősöket a Branko Radičević Általános Iskolában pénteken délután a negyedikesek. Az ünnepség keretében dr. Antal Szilárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja minden elsős kisdiáknak; a szerb és a magyar tagozaton (összesen 24) beiskolázási ajándékcsomagot adott át. A magyar osztályba induló elsősöket Gulyás Anasztázia, Berta György, Majstorović Stefan és Harák Boján tanulók köszöntötték Bárdos Lívia tanítónővel együtt.

A kombinált tagozatos diákok tegnap a délelőtti váltásban kezdték meg az idei tanévet. A magyar osztályba iratkozott tanulók: Pavlik Milan, Petakov Alekszandra, Halász Bence, Ipacs Matej és Petričević Teodora a délutáni váltásban ismerkedtek meg Bárdos tanító nénivel. Mint hallottuk, folyamatban van a napközis foglalkozás és az ebéd biztosításának megszervezése is az MNT-vel közösen.