2024. március 29., péntek

Tanévkezdés Bácskossuthfalván

Napközis foglalkozás indul kisiskolások számára

A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola már évekkel ezelőtt tervbe vette a fűtésrendszer korszerűsítése mellett az összes épület hőszigetelését. Az ezzel kapcsolatos konkrét lépések már a múlt évben megkezdődtek, amikor a tartományi kormány 2,3 millió dinárral járult hozzá az úgynevezett kis iskola korszerűsítéséhez. A felújított épület barátságos színeivel új arculatot kapott, és ezt az irányvonalat szeretnék követni az úgynevezett nagy épület tantermek felőli részének a közeljövőben történő hőszigetelése alkalmával is. A tornaterem és a folyosók falainak a korszerűsítése egy jövőbeli terv része – árulta el Crnkovity Gábor, az intézmény igazgatója, aki a napokban kezdte meg a következő négy évre szóló megbízatását.

– A tartományi titkárság 3,2 millió dinár értékben támogatja a nagy épület tantermeinek hőszigetelését. Az iskolaszéknek kell a közbeszerzési pályázattal kapcsolatos elképzeléseket jóváhagynia, majd kiírják a pályázatot. Reményeim szerint még a hidegek beállta előtt befejeződnek a munkálatok. A fő épületünk három falát tudjuk majd szigetelni, azt, ami a tantermeket érinti. Ugyanazok a színek és formák dominálnak majd a kivitelezésnél, mint a kis iskola esetében. Az udvarra néző rész, a folyosók felőli szigetelés támogatására kaptunk felsőbb szinten ígéretet – árulta el az iskolaigazgató.

A bácskossuthfalvi iskola épületét 1968-ban adták át rendeltetésének. Az ablakokat a 80-as években kicserélték, az abban az időben legkorszerűbb, szlovén vákuumos ablakokat építették be. Sajnos a kilencvenes években pénz híján elmaradtak a karbantartási munkálatok, ennek következtében nagyon megromlott az állapotuk. A közelmúltban egy szabadkai cég közreműködésével sikerült ezeket a nyílászárókat felújítani, és ezzel a cseréjüket elodázni.

– A nagy épületen az összes tanterem ablakának meghosszabbítottuk az élettartamát. A folyosót későbbre halasztottuk, az anyagi források függvényében – hallhattuk Crnkovity Gábortól, aki rámutatott, hogy a bácskossuthfalvi iskolában mindig szilárd tüzelőt használtak. Néhány évvel ezelőtt kénytelenek voltak kicserélni a kiöregedett kazánokat, akkor is azt az elvet követték, hogy olyan anyagokkal lehessen felfűteni az épületet, ami „kéznél van”.

A tantermek felőli részen szigetelik majd az iskolaépületet még az idén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A tantermek felőli részen szigetelik majd az iskolaépületet még az idén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Sohasem volt mellékes számunkra a helyi vezetéssel való együttműködés gördülékenysége, és egy közös egyeztetést követően hoztuk meg azt a döntést, hogy maradjunk meg a szilárd tüzelőanyagnál, szociális szempontokat is figyelembe véve, mert így nem lett munkaerő-felesleg egyik fűtőnk sem. Megéltünk már áram- és gázkorlátozást is, de fa, mondjuk, mindig lesz a faluban, illetve a biomassza is adva van. A régi négy helyett manapság két kazánnal fűtünk telente, sokkal hatékonyabban, az egyik brikettel, a másik szénnel üzemel.

A 2017/2018-as tanévben megközelítőleg ugyanannyi diák „koptatja” a bácskossuthfalvi általános iskola padjait, mint tavaly, ez valamivel kevesebb mint 300 diákot jelent. Sokan távoztak a faluból. Jó hír viszont, hogy ha kevesen is, de hazatérnek. Az idei tanévben két tagozatban összesen 36 elsős diáknak csengettek be.

Újdonság még, hogy a jövő hét elejétől beindul az iskolában a napközis foglalkozás is. Ez azoknak a szülőknek lesz nagy könnyítés, akik munkaviszonyban vannak.

Crnkovity Gábor elmondta azt is, hogy az ősz folyamán számos izgalmas program vár a diákokra, így szeptember közepén a magyarországi KEVTA, vagyis a Kárpát-medencei Erdészek, Vadászok, Természetjárók Alapítvány egy nagyszabású környezetvédelmi programmal érkezik a faluba, Magyarország földművelésügyi minisztere, Fazekas Sándor vezetésével. Magyarországi és a környékbeli testvériskolák részvételével az októberi gyermekhét a pozsonyi csata jegyében zajlik. A tervek szerint Nagy Tibor történelemtanár vezetésével a diákok valamilyen módon rekonstruálják majd az összecsapást a falu egykori téglagyárának vadregényes udvarában. És még az idei őszön a kunmadarasi testvériskola küldöttségével a falu legjobb diákjai meglátogatják majd a Fruška gora (Tarcal) magyar vonatkozású történelmi emlékhelyeit.

Nyitókép: A tantermek felőli részen szigetelik majd az iskolaépületet még az idén (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)