2024. április 19., péntek

Alacsony hozam mellett is alacsony árak

Az aszály hatására terméskiesés tapasztalható a napraforgó és a kukorica esetében is

Az év a mezőgazdaságban is a téllel kezdődik, pontosabban a télen lehullott csapadék mennyisége nagyban meghatározza az egész idényt. Ugyanakkor a nagy mennyiségű téli csapadék sem pótolhatja a nyáron bekövetkező aszályt, és a csapadékeloszlás is nagyban kihat a termésmennyiségre, hisz nem mindegy, hogy egy-egy növényi kultúra a vegetáció mely fázisában kap kisebb vagy nagyobb mennyiségű esőt. Szabadka területe egy olyan régióhoz tartozik, ahol az éves csapadékmennyiség viszonylag alacsonynak mondható, és kimondottan aszályos években igen nagy terméskieséssel számolhatnak a mezőgazdasági termelők, és az idei nyári forróságot és hosszan tartó szárazságot bizony megérezték a növények.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Kiss Árpádtól, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnökétől megtudtuk, a napraforgó betakarítása a vége felé közeledik. Ez a növény mélyre nyúló gyökereinek köszönhetően a csapadék mellett a talajvizet is nagy mértékben tudja hasznosítani, így a terméseredmények is nagy eltérést mutatnak attól függően, hogy az adott parcella milyen területen helyezkedik el. Az idei terméseredmény a laposabb területeken közelít a sokéves átlaghoz, viszont magasabb területen alacsony hozamokról számolhatunk be. Kiss maga is foglalkozik napraforgó-termesztéssel, és elmondása szerint holdanként átlagban 1,2 tonna napraforgót takarítottak be, viszont ebbe bele van számolva az egyik olyan parcella is, ahol rossz terméseredményt tapasztaltak. Ez a kettősség az egész környékre elmondható, valahol azonban 1,8 tonnás hozamról is beszámoltak, másrészt olyan területek is vannak, ahol csak 700–800 kilogrammot sikerült betakarítani.

Kiss Árpád elmondása szerint a gazdák helyzetét az is nehezíti, hogy az alacsony termésmennyiségek ellenére az árak is körülbelül húsz százalékkal csökkentek a tavalyihoz képest, ami csak azt bizonyítja, hogy az árakat nem a kínálat és kereslet határozza meg, hanem különböző spekulációk hatnak rá. Emellett sokan arról számoltak be, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerültek, miután a kölcsönök visszafizetését éppen a napraforgóért kapott összegekből szerették volna megtenni. Az árak felvásárlótól függően változnak, akik több helyen előleget adnak, míg ki nem alakul a végső ár, és akkor a különbözet kifizetésével pótolják az összeget.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A kukorica betakarítása most kezdődött, és az eddigi tapasztalatok, valamint az előrejelzések alapján ezen növényi kultúra esetében kifejezetten rossz terméseredményekről beszélhetünk. Fajtától és a terület milyenségétől függően nagy eltérések mutatkoznak, azonban az átlagot szinte sehol nem sikerül elérni, tudtuk meg Kiss Árpádtól. A tapasztalatok alapján az idén a kis csővel rendelkező kukoricafajták esetében nagyobb termésmennyiség várható. Több termelő a silózás mellett döntött, hogy mentsék, ami még menthető, habár a jó minőségű silóhoz is fontos, hogy kukoricaszemek is kerüljenek bele.

A nyár folyamán több kórokozó is megjelent a kukoricán, és többen attól féltek, hogy aflatoxin is kerül a növényekbe, ami például a bagolylepke okozta sérülésekre telepedő penészgombákban jelenik meg. Ez azonban nem következett be.

Az állattenyésztők, számolva az alacsony hozamokra, augusztus végén nem ürítették ki a gabonatárolókat, amit azért szoktak elvégezni, hogy egyrészt féregtelenítsék a helyet, másrészt hogy helyet adjanak az új gabonának. Így a tavalyi kukorica továbbra is bent maradt a górékban, és az állattartók abban bíznak, hogy a tavalyi „gabonafelesleggel” sikerül kihúzniuk az évet a következő betakarításig.

Ami a szóját illeti, Vajdaság északi részén nem nagy területen termesztik, éppen azért, mert nem biztosított a megfelelő vízellátása. A sertéstenyésztők körében sem népszerű a kiszámíthatatlansága miatt, és a szükséges mennyiséget ők is inkább megvásárolják a növénytermesztőktől, akik az átlagnál körülbelül 30 százalékkal alacsonyabb terméseredményre számíthatnak ezen növényi kultúra estében.

Végezetül azt is elmondjuk, hogy csakúgy mint Vajdaság többi részén, Észak-Vajdaságban is egyre nagyobb területen termesztenek olajrepcét, az őszi gabonafélék vetésterülete csökkenő tendenciát mutat az alacsony felvásárlási árak miatt, míg a fentebb részletezett kukorica és napraforgó területe nem változott nagy mértékben az elmúlt időszakban.