2024. április 25., csütörtök
KÖNYVSAROK

Regényes levelezés

Heti könyves rovatunkban az olvasók értesülhetnek arról, hogy a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályán melyek a legkedveltebb, leggyakrabban kikölcsönzött könyvek, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül kiemelünk egyet, felhívva rá az olvasók figyelmét. A könyves toplistákat Berényi Eszter és Omerović Heléna, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosai állítják össze.

OLVASÁSI TOPLISTA – FELNŐTTOSZTÁLY

1. Schäffer Erzsébet: Lábujjhegyen (Central)

2. Paulo Coelho: A kém (Athenaeum)

3. Lee Child: Összeesküvés (General Press)

4. Tess Gerritsen: A bűnös (Ulpius-ház)

5. Nicholas Evans: A suttogó (Európa)

OLVASÁSI TOPLISTA – GYEREKOSZTÁLY

1. Leiner Laura: Szent Johanna gimi – Együtt (Cicero)

2. Geronimo Stilton: Vakáció a Las Egeras hotelben (Alexandra)

3. David Walliams: Gengszter nagyi (Kolibri)

4. Móra Ferenc: Zengő ABC (Móra)

5. Peter Knorr, Doro Göbel: Rejtvényes vakáció a világ körül (Kolibri)

KÖNYVAJÁNLÓ

Kovács Lajos: Drága szerelmem... (Európa)

A Drága szerelmem… című levélregény Andrássy Ilona – gróf Andrássy Gyula unokája – és Cziráky József gróf 1917-ben megkötött házasságával kezdődik, és ötven éven keresztül – elhunytáig – követi nyomon Ilona életútját. A könyv lélektani érzékenységgel ábrázolja ezt a kivételes asszonyt, aki szomorúan nézi, hogyan rohannak a vesztükbe a legokosabb férfiak egy eszméért, csak „mert mi mindig a hősi halál kultuszát éljük és a bukott szabadságharcokét”, és lelkifurdalással éli le az életét egy férfi oldalán, akinek a barátjába szerelmes.
A szerző a fennmaradt Andrássy-levelezést és irathagyatékot felhasználva írta meg levélregényét, amelynek „feladója” Ilona, a címzettje pedig Ilona első férje, örök szerelme: Esterházy Pál.