2024. április 18., csütörtök

Focival a nemzeti összefogásért

A hétvégén Adán megtartották az idei Összetartozás Kupát

Adán szombaton öt anyaországi és határon túli magyar település részvételével rendezték meg az idei Összetartozás Kupa elnevezésű kispályás focitornát, amely a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek összetartozását hivatott erősíteni a sport, a barátkozás és a kötetlen szórakozás révén. A kupán az erdélyi Csíkcsicsó, a muravidéki Lendva, a felvidéki Búcs, a magyarországi Izmény és a délvidéki Ada-Törökfalu település focicsapata képviseltette magát.

Koós Árpád szervező elmondta, hogy a szeptember 1. és 3. között zajlott rendezvényt Ada község önkormányzata és a törökfalui helyi közösség támogatásából, valamint Berze Tibor törökfalui tanácselnök magánadományából, illetve az anyagországi Bethlen Gábor Alap 2800 eurós pályázati támogatásából szervezték meg. Koós Árpád közölte, hogy az adai rekreációs központban szombaton tartották meg az Összetartozás Kupát, amelyen első helyet Csíkcsicsó érdemelte ki, a második Izmény lett, a harmadik Lendva, a negyedik helyen végzett Ada-Törökfalu csapata, illetve az ötödiken Búcs gárdája. Hozzátette, hogy hatodik csapatként meghívták a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkárságot is, de sajnos különféle elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni a kupán. Az idei kupán egyébként mintegy százan vettek részt, köztük 70 labdarúgó, valamint szurkolók és szervezők. A rendezvény fő szervezője Berze Tibor volt, valamint még Horti Attila vette ki a részét a szervezői munkából.

– Az Összetartozás Kupa már évek óta zajlik. A legutóbb kupának Csíkcsicsó volt a házigazdája. Az a szokás, hogy minden kupán be kell jelenteni, hogy melyik település szervezi meg a soron következő rendezvényt. Így Erdélyben Bilicki Zoltán adai polgármester bejelentette, hogy a 2017-es tornát Ada község és a törökfalui helyi közösség szervezi meg. Adán a muravidéki Lendva jelentette be, hogy a következő évben ők lesznek a házigazdák. Az Összetartozás Kupán az anyaországi és a határon túli csapatok tagjai találkoznak, barátkoznak és szórakoznak, de a rendezvény lényege az összetartás érzésének az erősítése, hogy mindannyian egy nemzethez tartozunk. Az idei kupa jól sikerült. A visszajelzések alapján a csapatok elégedettek voltak a programmal és a vendéglátással is – közölte Koós Árpád.