2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS – VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Muslin: Közel kerülhetünk Oroszországhoz

Ma 20.45-től lép pályára a szerb válogatott Írország ellen Dublinban, a világbajnoki selejtezősorozat nyolcadik fordulójában. A találkozó a kiegyenlített, hasonló erejű csapatokból álló D csoport legnagyobb jelentőségű összecsapása lesz, hiszen szerb győzelem esetén Slavoljub Muslin fiai még jelentősebb lépéselőnybe kerülhetnek az összes riválissal szemben, és karnyújtásnyira közelíthetik meg az egyenes ágú kijutást Oroszországba.

A szövetségi kapitány szerint a szerb csapat mindent bele fog adni annak érdekében, hogy elhozzák Dublinból a három pontot, és kézzelfogható közelségbe kerüljenek a vb-szerepléshez: „Jó időszakot él meg a csapat, a legutóbbi, Moldova elleni győzelmünk pedig megmutatta, milyen jó formában vagyunk. Tudjuk, mennyire kemény mérkőzés vár ránk, hiszen az írek számára ez az egyik utolsó esély, hogy megszerezzék az első helyet. De nekünk is nagyon fontos a jó eredmény, azzal szinte el tudnánk dönteni az oroszországi részvételünk kérdését” – magyarázta Muslin, aki szerint ha döntetlent érnének el Dublinban, az írek előtti előnyüket ugyan megtartanák, de más csapatok közelebb kerülnének hozzájuk.

A középpályás Nemanja Gudelj ugyancsak nagy küzdelemre számít, de rámutatott, az írek győzelmi kényszere előttük is lehetőségeket nyithat meg. „Tudjuk, hogy a rögzített helyzetekben a legerősebbek, és többnyire ilyen szituációkból tudnak gólveszélyesek lenni. Mi azonban fel vagyunk készülve erre, és mindent bele fogunk adni” – tért rá a várható játék elemzésére Gudelj.

Nehéz dolguk lesz a szerb csatároknak a dublini Aviva Stadionban. Írország eddigi három hazai csoportmeccsén mindössze egyszer kapitulált, akkor az osztrák Martin Hinteregger mattolta a tapasztalt Randolph kapust. A szerb csatársor azonban jó formát mutat az utóbbi időszakban: a Sasok az elmúlt 3 selejtezős meccsükön 7 gólt szereztek, a leggólerősebb támadó pedig a 7-ből 3-at magára vállaló Aleksandar Mitrović volt.

A két csapat első mérkőzésén Belgrádban fordulatos meccsen 2:2-es döntetlen született, az írek egyenlítő gólját Daryl Murphy szerezte a 81. percben – épp egy szöglet utáni fejes góllal. A jelenlegi helyzetben viszont nem elégedne meg a remivel Martin O’Neill, a szigetországiak vezetőedzője. A szakember a Grúziában elért 1:1-es döntetlen után – amelyen az írek végig mezőnyhátrányban játszottak a meglepően veszélyes grúzok ellen – kijelentette, Szerbia Moldova elleni sikerét figyelembe véve csak győzelemmel marad esélyük a csoport első helyének megszerzésére: „Hatalmas teljesítményre lesz szükségünk, hogy megverjük a szerbeket, de meg kell próbálnunk. Sokkal jobban kell játszanunk, mint Grúzia ellen, elsősorban sokkal kevesebb teret szabad engednünk az ellenfélnek a támadásokra. A legjobbunkat kell nyújtanunk Szerbia ellen – de képesek vagyunk rá” – mondta O’Neill.