2024. április 20., szombat

Kijev: elfogadhatatlanok Putyin feltételei

Elfogadhatatlannak nevezte Irina Herascsanko ukrán parlamenti alelnök, a minszki összekötő csoport kijevi küldöttségének tagja azokat a feltételeket, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök támasztott az ENSZ-békefenntartók Donyec-medencébe küldését illetően.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint ezt a feltételt Putyin keddi hsziameni sajtótájékoztatóján közölte.

Herascsenko erre reagálva a Facebookon azt írta, hogy Putyin a "hibridháborús gyakorlatnak megfelelően" kiforgatta Petro Porosenko ukrán elnök szavait, amelyekkel Kijev ezen irányú elképzeléseit ecsetelte.

A politikus hangsúlyozta, hogy a frontvonal nem államhatár, ezért elfogadhatatlan az orosz elnök azon feltétele, hogy ENSZ-békefenntartók csak annak mentén teljesítsenek szolgálatot. Hangsúlyozta, hogy a jelenleg szakadárok ellenőrzése alatti területek is Ukrajna részei, megfogalmazása szerint "Oroszország által ideiglenesen megszállt területek". Leszögezte, hogy ebből kiindulva a világszervezet békefenntartóinak az önkényesen kikiáltott szakadár "népköztársaságok" teljes területén jelen kell lenniük.

Az UNIAN szerint Putyin azt is mondta, hogy a kérdésben egyeztetni kell a kelet-ukrajnai szakadárokkal.

Olekszandr Zaharcsenko, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője a DAN szakadár hírügynökség jelentése szerint kijelentette, hogy kész az orosz elnök "javaslatát" megvitatni. Hozzátette viszont, hogy előbb szerinte Kijevnek teljesítenie kell a minszki megállapodások ráeső részét a tűzszünet betartására és a nehézfegyvereknek a front menti övezetből történő kivonására vonatkozóan. "Máskülönben az ENSZ-békefenntartók az ukrán fegyveres erők provokációinak célpontjaivá válhatnak" - vélekedett a szakadár vezető.

Putyin: a halált okozó fegyverek szállítása súlyosbítaná a helyzetet

Az Egyesült Államok szuverén joga, hogy eldöntse, szállítson-e halált okozó fegyvert Ukrajnának, ám egy ilyen határozat súlyosbítaná a helyzetet - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-országcsoport hsziameni csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

"Az az Egyesült Államok szuverén döntése, hogy adjon-e el vagy szállítson-e ingyenesen fegyvert, valamint a támogatást fogadó országé. Mi nem tudunk hatást gyakorolni erre a folyamatra, de vannak általános nemzetközi szabályok és megközelítések. A konfliktusövezetbe való fegyverszállítás nem használ a megbékélésnek, és csak súlyosbítja a helyzetet" - hangoztatta az orosz vezető.

Putyin közölte, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában határozattervezetet terjeszt be, amely szorgalmazza, hogy vezényeljenek ENSZ-békefenntartókat a Donyec-medencei demarkációs vonalhoz az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának biztonsága érdekében. Putyin szerint elősegítené "a délkelet-ukrajnai probléma megoldását", ha ENSZ-erők biztosítanák az EBESZ-megfigyelőket.

Az orosz elnök emlékeztetett, hogy korábban többször is támogatásáról biztosította az EBESZ-misszió felfegyverzését, ám ezt maga a páneurópai szervezet utasította el arra hivatkozva, hogy személyi állománya nem rendelkezik tapasztalatokkal az ilyen jellegű munka terén. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ-erők kizárólag az EBESZ munkatársait védhetnék, csakis a demarkációs vonal mentén.

Putyin szerint a kelet-ukrajnai békefenntartókról "nem máskor, mint a felek szétválasztása és a nehéz haditechnika visszavonás után" lehet majd dönteni. Mint mondta, mindezt nem lehet megoldani az önmagukat önkényesen kikiáltó "köztársaságok" képviselőivel való közvetlen kapcsolatfelvétel nélkül.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon Ukrajna az ENSZ BT megkerülésével, a Közgyűlésen keresztül is érvényre juttathatja-e az ENSZ-békefenntartóknak a Donyec-medencébe vezénylésére vonatkozó saját elképzelését, Putyin rámutatott, hogy a békefenntartók kizárólag a Biztonsági Tanács határozata alapján fejthetik ki tevékenységüket.