Országos hírűvé vált egy székelyudvarhelyi kültéri grillező

Átfogó vizsgálatot indított a fogyasztóvédelmi hatóság Székelyföldön a román nyelvű kiszolgálás leellenőrzésére

MTI

2017. szeptember 5., 21:17

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Átfogó vizsgálatot indított a román fogyasztóvédelmi hatóság arra vonatkozóan, hogy sérül-e a székelyföldi üzletekben a vásárlók román nyelvű tájékoztatáshoz való joga – írta keddi számában a Krónika című napilap.

Ennél a grillezőnél történt a vitatott eset (Fotó: szekelyhon.ro)

Ennél a grillezőnél történt a vitatott eset (Fotó: szekelyhon.ro)

A hivatal az ellenőrzési kampányt azt követően indította, hogy a múlt hét végén egy videoblogger egy kétes hitelességű kisfilmet tett közzé arról, hogy nem szolgálták ki egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének a kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót.

A négyperces felvételen (amely megtekinthető a szekelyhon.ro portálon is) egy bukaresti román nemzetiségű férfi elmondja: azzal a szándékkal megy a székelyudvarhelyi áruház büféjébe, hogy ellenőrizze: igaz-e, hogy ott nem szolgálják ki azokat, akik románul szólítják meg az eladót. A pult mögötti fiatal nő láthatóan zavarban van a román kérés hallatán, de elveszi a pénzt, eltávolodik a pulttól, matat, valamit mond magában, ami a filmen nem hallható. Motyogását a férfi káromkodásnak tekinti és hangosan felelősségre vonja az eladót emiatt. A nő a pultnál álló többi vevőnek magyarul azt mondja, hogy eladóként úgyis őt fogják leteremteni a történetért. A szóváltásba a többi vevő – többek között az eladó jelen lévő édesapja is beavatkozik – aki elmondja, hogy a lánya nem tud románul. Hozzáteszi, hogy Székelyföldön tanuljanak meg a románok is magyarul. A kiszolgáló végül visszaadja a pénzt, a férfi hangosan sérelmezi, hogy románsága miatt nem szolgálják ki, a jelenlévők pedig indulatosan azt mondják neki, hogy menjen vissza oda, ahonnan jött.

Romániában rendkívüli nyilvánosságot kapott, és erős indulatokat váltott ki a Militianul (milicista – a rendőr megnevezése a kommunista diktatúra idején – nevet használó videoblogger telefonnal készített kisfilmje.

Az áruházlánc pénteken közleményben tudatta a térfigyelő kamerák felvételei alapján végzett belső vizsgálata előzetes következtetéseit. Ezek szerint a blogger nyitás előtt fél órával próbált vásárolni. Ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A kisfilmen a blogger harmadik vásárlási próbálkozása látható, amelyre 13 perccel a nyitás előtt került sor. Ekkor az elárusító előbb elvette tőle a pénzt, de miután megállapította, hogy a pénztárgép még nem működik, visszaadta a bankjegyet.

Claudiu Susanu, a fogyasztóvédelmi hatóság brassói regionális irodájának a vezetője a Krónikának elmondta, a Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő átfogó ellenőrzési akció keretében azt ellenőrzik, hogy a kereskedelmi szolgáltatók eleget tesznek-e a termékek megfelelő címkézésére, a tájékoztatásra, reklámozásra, továbbá a román nyelvű kiszolgálásra vonatkozó előírásoknak.

Az akció keretében még pénteken tízezer lejes (több mint 2160 euró) bírságot róttak ki a székelyudvarhelyi áruházra.

A regionális igazgató hozzátette, az utóbbi időben több tucat olyan esettel szembesültek Székelyföldön, amikor az elárusítók nem beszéltek románul. Ugyanakkor állítása szerinte fordított esetekben is büntettek Hargita és Kovászna megyében, amikor különböző kereskedelmi egységeknél nem létezett magyar nyelvű tájékoztatás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége