2024. március 29., péntek

A Bijelo dugme Nagybecskereken

32 év után újra élvezhette a Sörnapok közönsége a régió legjobb zenekarának fellépését – Több mint 50 ezren voltak a főtéren

A nagybecskereki Sörnapok idei programjából nagyon sokan leginkább a pénteken megtartott Bijelo dugme-koncertet várták. A volt Jugoszlávia legnépszerűbb együttese akkor lépett fel legutóbb a bánáti városban, amikor az első Sörnapokat tartották, 32 évvel ezelőtt. Az együttes tagjai több ízben is azt nyilatkozták, hogy a zenekar Jugoszláviával együtt szűnt meg. Az 1989-ben történt széthullást követően 2005-ben több búcsúkoncertet is tartottak, majd miután érezték, hogy rajongóik nemcsak a velük egyidősek, az 50-60 évesek, hanem a fiatalok is ismerik és szeretik a dalaikat, újra belevágtak a koncertezésbe. Az együttes újra összeállt, és ismét elkezdték járni nemcsak a volt Jugoszlávia területét, de még a külföldi koncertjeik is rendkívül látogatottak. Emellett Goran Bregović, az együttes alapítója és vezetője, meg Alen Islamović, a Bijelo dugme sorrendben harmadik énekese is szólókarrierbe kezdett, s más-más felállásokban is koncerteznek.

Alen Islamović idén ünnepelte 60. születésnapját (Gergely József felvétele)

Alen Islamović idén ünnepelte 60. születésnapját (Gergely József felvétele)

Goran Bregović, a 67 éves sztár nemcsak a volt Jugoszlávia térségében, de a nemzetközi zenei porondon is megbecsült alkotó (Gergely József felvétele)

Goran Bregović, a 67 éves sztár nemcsak a volt Jugoszlávia térségében, de a nemzetközi zenei porondon is megbecsült alkotó (Gergely József felvétele)

A Bijelo dugme legutóbb Gučán, a trombitások száborán tartott koncertet, Alen Islamović pedig saját zenekarával júniusban Zomborban lépett fel. Szó volt egy zentai koncertről is, de az végül elmaradt.

Nagybecskereken hatalmas tömeg gyűlt össze, megtelt a város főtere, noha a Búza téren ugyanabban az időben az Atomsko sklonište zenekar játszott.

Az újságírók és a tévéstábok abban bíztak, hogy a koncert előtt a zenekar tagjai majd tartanak sajtótájékoztatót, vagy legalábbis adnak sajtónyilatkozatot. Goran Bregović a koncert előtt néhány perccel kiállt az újságírók hada elé, és annyit mondott, játszani fogják a legjobb dalaikat, minden korszakot felidéznek, jó buli lesz – ígérte.

S így is lett: Goran Bregović, Alen Islamović és az Orkestar za svadbe i sahrane zenekar, valamint két napdalénekes jelent meg a színpadon. Már ebben a pillanatban a több ezres tömeg ovációba kezdett. Nemcsak nagybecskerekiek voltak jelen, de Vajdaság minden részéből érkezett a közönség, a szervezők szerint sok külföldi vendég is kíváncsi volt a legendás zenekar fellépésére. Az örökzöld Bijelo dugme-számok, mint amilyen a Noćas je pun mesec iznad Bosne, majd Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo sorjáztak. Ez utóbbi után Goran Bregović megkérdezte a közönséget, sajnálja-e valaki, hogy az egykor volt ország szétesett? Igenek hömpölyögtek a színpad felé.

Alen Islamović, mint minden koncerten, a közönséget is megénekeltette. A nagybecskereki főtér időnként több ezres kórussá alakult. A hatvan-hetvenévesek éppúgy énekelték a régió legszebb énekesének tartott Alen Islamiovićtyal az Evo zakleću se vagy az A ti me iznevjeri meg a Hajdemo u planine című számokat, mint a huszonévesek. Valahogy az volt az embernek az érzése, hogy aki ott volt, az mind betéve tudja mindegyik dal szövegét. Alen Islamovićról azt mondják, ő volt és maradt a zenekar legmegbízhatóbb, legprofibb énekese. Most sem okozott csalódást. Az idén 60. születésnapját ünneplő sztár az első számtól az utolsóig (több mint kétórás volt a koncert) ugyanolyan lendülettel és pontossággal énekelt.

(Gergely József felvétele)

(Gergely József felvétele)

Mladen Vojičić Tifa a koncert második felében lépett fel, majd következett a nagybecskereki fellépés utolsó harmada, amelyben mindkét énekes a színpadon volt. A közönség visszatapsolta a legendás zenekart, és a Đurđevdan meg a Ružica si bila dalok, kis túlzással azt is állíthatnánk, 50 ezer torokból hangzottak fel.

A nagybecskereki koncerten a szervezők szerint több mint 50 ezren voltak. Nem hivatalosan azt is megtudtuk, hogy kilátásba helyeztek egy nagykikindai fellépést, de ennek dátumát nem sikerült megtudni. Goran Bregović, akiről Szerbiában egy repülőgépet neveztek el, és megkapta a francia művészeti és irodalmi állami kitüntetést, ami vitézi rangot is jelent, Nagybecskerek után Lengyelorszában tart koncertsorozatot. Rajongói oldalán lehet olvasni, hogy szeptember 8-án Olaszországban koncertezik, majd Lengyelországban tart hét koncertet Kayah lengyel énekessel, ezt követően lesz ismét Bjelo dugme-koncert, mégpedig Chicagóban.

Alen Islamovićnak is tele volt a naptára fellépésekkel, Smederevóban csütörtökön tart koncertet, majd Horvátországban Trilj városban lép fel, ezt követően pedig az osztrák Purkersdorf következik koncertjei sorában.

Alen Islamović, akit nemcsak a Bijelo dugme, de az egész jugoszláv könnyűzenei világ legszebb énekesének tartottak, s aki utolsóként vágatta le hosszú haját az együttes tagjai közül (s még ez is sajtóhír lett), saját számaival és a Bijelo dugme által jegyzett dalokkal szórakoztatja közönségét. Ezek a koncertek is mindig nagy tömegeket vonzanak, s nemcsak a hatvanasokat, hanem a fiatalokat is. A jó zene kiállja az idő próbáját. Ezt láttuk a nagybecskereki fergeteges koncerten is.

 A Szarajevóban alakult zenekar tagjai közül a három frontember a volt Jugoszlávia három fővárosában él: Mladen Vojičić Tifa Belgrádban, Alen Islamović Zágrábban, Goran Bregović meg Szarajevóban, Párizsban és Belgrádban egyaránt otthon érzi magát. Jó lett volna megkérdezni, mégis, melyik az igazi otthona. Alen Islamovićról tudjuk, mert sokat emlegeti: számára szülővárosa, Bihać a legjobb hely a világon.

(Gergely József felvétele)

(Gergely József felvétele)

Vajdaság minden részéről érkeztek érdeklődők, és a szervezők szerint sok külföldi is volt a közönség soraiban (Gergely József felvétele)

Vajdaság minden részéről érkeztek érdeklődők, és a szervezők szerint sok külföldi is volt a közönség soraiban (Gergely József felvétele)

Ott volt a koncerten a város apraja és nagyja (Gergely József felvétele)

Ott volt a koncerten a város apraja és nagyja (Gergely József felvétele)