2024. április 24., szerda

Magas talajvíz, beomlott part

Veszélybe került a Belgrád víziváros projektum?

A Nem adjuk Belgrádot polgári kezdeményezés bűnvádi feljelentést tett Nikola Nedeljković, a Belgrádi Víziváros Vállalat igazgatója és más felelős személyek ellen, miután beomlott a Száva-parti sétányon a part egy része. A part beomlását a vállalat sem cáfolta, ők azt kisebb csuszamlásnak ítélték meg, s emiatt lezárták a területet a sétálók előtt.

A sétány a partomálás előtt (Fotó: Beta)

A sétány a partomálás előtt (Fotó: Beta)

A belgrádi polgári kezdeményezés sajtónak elküldött közleményében kiemelik, hogy a Gazella híd és a régi Száva-híd között a folyóparton egy legalább 16 méter mély repedés keletkezett, ami magával vitte mintegy 30 méter szélességben a part egy részét.

A polgári kezdeményezés azt állítja, hogy a Belgrádi Víziváros Vállalat 2015 óta aktív munkálatokat végez a Száva partján, annak ellenére, hogy az építési minisztérium soha nem adott ki engedélyt ezeknek a munkálatoknak a végzésére, sőt azokat a projektdokumentumokat sem engedélyezte, amelyek alapján folyik az építkezés. Így a partomlásért elsősorban a Belgrádi Víziváros Vállalat igazgatóját tették felelőssé, de feljelentést tettek az építési, közlekedési és infrastrukturális minisztérium ellen is, akik visszautasították a munkálatok ellenőrzését.

A Belgrádi Víziváros Vállalat az N1 televíziónak kijelentette, hogy a Száva partján mintegy 30 méter szélesen lesodródtak a kőlábakra felvitt kavicsok, de ez a szakasz az építkezés miatt különben is le van zárva a sétálók előtt. Elmagyarázták, hogy ez a jelenség természetes a munkálatok végzése közben, a specifikus folyómeder okozza ezt az omlást. De amit tehetnek, megteszik, hogy a part beomlott részét szanálják, hiszen vállalatuk politikájában kiemelt helyen szerepel a biztonság.

A munkálatokat azonban nemcsak a partomlás nehezíti, hanem a magas talajvíz is. Siniša Mali, Belgrád polgármestere ugyanakkor tegnap cáfolta ezeket az állításokat, mondván, a Száva partján folyó építkezés nem került veszélybe, és a munkálatok nem álltak le.

KILÉPNEK AZ ARABOK?

A Belgrád víziváros projektum kapcsán az elmúlt napokban több hír is felröppent. Nemcsak a természet nehezíti a munkálatokat eszerint, hanem egyes sajtóinformációk szerint az egyesült arab emírségekbeli befektetők elálltak a projektumtól, rájöttek ugyanis, hogy a szerb fél meghamisította az építkezési költségek összegét.

– Annak a vállalatnak a vezetői, akik Szerbiával egy közös vállalat megalakításáról írtak alá szerződést (Belgrádi Víziváros Vállalat – szerz. megj.), észrevették, hogy a feltüntetett költségek jelentősen nagyobbak, mint a hasonló építkezéseknél a világban. Ezért felügyelőcsapatot küldtek a vállalat központjából, és amikor ezek betekintést nyertek az építkezés könyvelésébe, számos szabálytalanságot fedeztek fel – nyilatkozta a Kurir napilapnak egy jól tájékozott forrás, aki azt is állította, hogy az építkezési munkálatok leálltak.

A Belgrádi Víziváros Vállalat 68 százalékban az arab beruházó tulajdona, a szerb fél csupán kisrészvényes a vállalatban.

AZ ARABOK RÉSZVÉNYEI A KÍNAIAKÉ LESZ?

Míg az arab beruházók azon gondolkodnak, hogy kilépnek a közös vállalatból, a Kurir értesülései szerint már tárgyalásokat folytatnak egy kínai beruházóval, aki rendelkezik olyan technológiával, amellyel a talajvíz kiküszöbölhető. A tárgyalások azonban elhúzódhatnak, így egyesek szerint veszélybe került az egész projektum jövője.

Goran Rodić, a Szerbiai Építészeti Kamara alelnöke rámutatott, bonyolultabb megoldásra lenne szükség a talajvíz kiiktatására, mert a vízpumpák nem segítenek ezen, ahogy kikapcsolják őket, a víz újra elönti a területet.

– Nagyon sok a tennivaló itt. Annak, aki kidolgozta a projektumot, gondolnia kellett volna például a partomlás lehetőségére is. Minden felmerülő gondra van megoldás, de az növeli a költségeket. Ha a vízpumpákat kikapcsolnák, 48 óra alatt az egész terület víz alá kerülne – emelte ki Goran Rodić.