2024. április 18., csütörtök

Nyomozás indult a Bentley vezetői ellen

Az ügyészség attól tart, hogy az elnök elleni támadás megismétlődhet

A Belgrádi Felső Ügyészség nyomozást indított az ellen a három fiatal férfi ellen, akik szombaton reggel kölcsönkért autójukkal, átvágva Aleksandar Vučić szerb államfő járműoszlopát, az elnököt szállító személygépkocsinak ütköztek. Az ügyészség kezdeményezte a férfiak előzetesbe helyezését.

Tatjana Sekulić, az ügyészség sajtófelelőse elmondta, azért van szükség a nyomozásra, mert fennáll a gyanú, hogy a biztonság veszélyeztetésének bűncselekményét követték el. Az előzetest pedig azért kezdeményezték, mert félő, hogy a baleset okozói befolyásolhatják a szemtanúkat, illetve megismételhetik a bűncselekményt.

A baleset szombaton 8 óra 20 perckor történt Belgrádban, a Topčiderska zvezda nevű körforgalom közelében, amikor egy spanyol rendszámú fekete Bentley útját szegte Aleksandar Vučić három autóból álló járműoszlopának. A Bentley-ben ülő három férfi, akik a Politika napilap szerint az egyik belgrádi szórakozóhely biztonsági őrei, driftelés (az autó hátsó részének csúsztatása és a kerekek csikorgatása) közben ütköztek az elnök járművével. A férfiakat a járműoszlopban utazó biztonsági őrök azonnal letartóztatták.

A bűnvádi feljelentés szerint a luxusautót Luka R. vezette, mellette Miloš T. ült, illetve az autóban tartózkodott Stevan D. is. A letartóztatottak már korábbról ismertek voltak a rendőrség számára, a vizsgálat során egyiküknek a vérében kokain nyomaira bukkantak.

A Blic értesülései szerint a férfiak a munkaidejük letelte után csak az éjszakát a diszkóban töltő korábbi szerb válogatott labdarúgónak, a Sevilla egykori játékosának, Ivica Dragutinovićnak a drága autóját szerették volna kipróbálni, és nem állt szándékukban „rátámadni” az autókonvojra, amelyben az elnök járműve is haladt.

Az ügyben megszólalt Nebojša Stefanović belügyminiszter is. Közölte, hogy még semmi sem utal arra, hogy az elnök szándékos támadás célpontja lett volna. Ha a nyomozás bebizonyítja, hogy  szándékosság áll az eset mögött, akár nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.