2024. április 19., péntek

Dušan Vujović az év pénzügyminisztere Kelet-Közép-Európában

A Global Market folyóirat Dušan Vujović szerbiai tárcavezetőt választotta meg az év pénzügyminiszterévé Kelet-Közép-Európa területén – adta hírül a szerbiai Gazdasági és Pénzügyminisztérium.

Az említett szaklap a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közös kiadványa, amely egyben a Washingtonban zajló éves szakmai tanácskozások vezető folyóirata.

Vujović az elmúlt három évben rendkívül jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy Szerbia kilábaljon a recesszióból és a fenntartható gazdasági növekedés felé vezető útra lépjen – áll a Global Market folyóirat szerkesztőségi levelében, amelyet a szerbiai pénzügyminisztériumnak címeztek.

A méltatásban szerepel még az is, hogy a pénzügyminiszternek köszönhetően a költségvetési konszolidáció révén megfordult az államadósság irányvonala. Jelenleg csökkenő tendenciát mutat. Szerbia tíz év után, 2016-ban, a régi kötelezettségek vállalása előtt érte el a költségvetési többletet – vélik a szakemberek.

A pénzügyminisztert dicséri az is, hogy az elővigyázatos lépések révén vitte sikerre a Nemzetközi Valutaalappal a három évvel ezelőtt kötött készenléti hitelmegállapodást is. A költségvetési konszolidáció, valamint a makromonetáris stabilizáció terén elért szerbiai sikereknek köszönhetően megújult a nemzetközi befektetők bizalma Szerbia iránt.