2024. április 23., kedd

Tanévnyitó újabb beruházások jegyében

A topolyai Mezőgazdasági Iskolában járt Nyilas Mihály tartományi titkár – Hamarosan sor kerülhet az iskola tetőszerkezetének felújítására

A nyári szünet után pénteken országszerte újra megszólaltak az iskolacsengők. A diákok újra találkozhattak a már régen látott barátokkal, az első osztályt kezdők számára pedig úgy az általános iskolákban, mint a középiskolákban új élet, új ismeretségek és nem utolsósorban új ismeretek kezdetét hozta el ez a nap. Topolyán a Mezőgazdasági Iskolában Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár látogatása tette ünnepélyesebbé a 2017/18-as tanév első napját, főleg azzal a jó hírrel, hogy már a közeljövőben jelentős javításokat végezhetnek el az iskolaépületen, ami tovább javíthatja a munkafeltételeket ebben az intézményben. Először Tóth Tibor iskolaigazgató köszöntötte a vendégeket és a diákokat, majd egy jó hírrel folytatta:

Kislinder Gábort és Nyilas Mihályt Tóth Tibor igazgató vezette végig az iskolában (Kiss Zoltán felvétele)

Kislinder Gábort és Nyilas Mihályt Tóth Tibor igazgató vezette végig az iskolában (Kiss Zoltán felvétele)

– Jó hírrel érkezett hozzánk a tartományi titkár úr. Lehetőség nyílik ugyanis egy régi nagy problémánk orvoslására, egy jelentős befektetésre, mégpedig az iskola tetőrészének cseréjére. A tartományi titkárságnak köszönettel tartozunk az eddig támogatásokért is, ugyanis ezáltal jelentős mértékben javulhattak munkafeltételeink, és reméljük, hogy ez az együttműködés továbbra is ilyen ütemben folytatódik.

Nyilas Mihály ugyancsak köszöntötte az iskola dolgozóit és diákjait, gratulált az iskolakezdéshez, sok sikert kívánva a további munkához, majd ismertette néhány fontos beruházás tervét:

– Külön öröm számomra, hogy ezen a napon elmondhatom itt, ebben az intézményben, amelyben hosszú évek óta a gyakorlatban is megvalósul a duális oktatás, hogy azt tanulják a gyerekek, ami az életben vár rájuk. Tehát nemcsak a száraz elméletet, hanem a gyakorlatot is. Tudjuk, száztíz hektáron működik a tangazdaság, tehát bőven nyílik lehetőség elsajátítani azt a gyakorlati tudást, ami a szakmában is alkalmazható. Ehhez kívánok sok sikert, különösen az elsősöknek! Igen eredményes az együttműködése a tartományi titkárságnak ezzel a középiskolával. Sajnos hosszú évekig el voltak hanyagolva az iskolaépületek. Ezen változtatni kellett. Ezért a közelmúltban megindult egy folyamat a tartomány, illetve a köztársaság szintjén ennek a kérdéskörnek a rendezésére. Júniusban több mint 48 millió dinárt irányoztunk elő a tervdokumentációk elkészítésére, majd júliusban újabb pályázatot írtunk ki 253 millió dinár összegben a felújítási munkák elvégzésére. A topolyaiak mindkét esetben eredményesen pályáztak. Ennek eredményeként a Mezőgazdasági Iskola is kapott a tetőszerkezet felújítására mintegy ötmillió dinárt. Látjuk, hogy sok mindenre szükség van még itt, ezért folytatni fogjuk ezt az együttműködést. Közeledünk Európához, és ez megköveteli, hogy az oktatási intézményeink is megfeleljenek az európai színvonalnak. Remélhető, hogy akár már a jövő év februárjában újabb pályázattal tudunk megjelenni, akár még nagyobb összeggel is, és ennek révén még tovább javítható a helyzet – mondta az oktatási titkár.

A topolyai önkormányzat nevében Kislinder Gábor polgármester üdvözölte a tanévnyitón jelenlevőket:

– Külön szeretettel köszöntöm azokat az elsős diákokat, akik egy időre valamilyen szinten topolyai polgárok is lesznek! Örülök, hogy itt üdvözölhetjük körünkben a mai tanévnyitón a tartományi titkár urat is és, hogy újabb ígéreteket kaptunk a topolyai községbeli tanintézmények felújítási, javítási munkálatainak segítésére. Az önkormányzat a maga részéről, erejéhez képest, mindent megtesz, hogy tovább javuljanak az oktatás munkaföltételei, hiszen tény, hogy hosszú éveken át csak romlott az épületek állapota – mondta, és végül kifejezte reményét, hogy a közeljövőben más községbeli iskolákban is el tudják majd végezni a nélkülözhetetlen javításokat.