2024. április 20., szombat

Hívogat az iskola …

Gunarason tizenhárom elsős vehette át az MNT beiskolázási csomagját

Községünk általános iskoláiban is, csakúgy mint Vajdaság többi, magyarok lakta településén, minden magyar elsős kisdiák részesült a Magyar Nemzeti Tanács csomagjában. Topolya községben összesen 252 elsős kezdi meg tanulmányait, ebből 150 magyar nyelven.

Csoportkép az elsős kisdiákok ünnepélyes csomagosztásáról (Herceg Elizabetta felvétele)

Csoportkép az elsős kisdiákok ünnepélyes csomagosztásáról (Herceg Elizabetta felvétele)

A gunarasi Dózsa György Általános Iskolában pénteken reggel az első órán a tornateremben szervezték meg az ünnepélyes tanévnyitót. Az alsósok kórusa először a jól ismert Hívogat az iskola című gyermekdalt adta elő, majd verses – zenés – táncos összeállítással köszöntötték az iskola legifjabb, kissé megszeppent tanulóit. A műsort követően Miklós Erika tanítónő üdvözölte az új osztályát, majd az intézmény igazgatója, Csikós Hermina szólt az egybegyűlt diákokhoz és szüleikhez. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója köszöntötte a korán kelő elsősöket és szüleiket, majd kiosztotta a csomagokat. Beszédében rámutatott, több tehetséges diák került ki a gunarasi iskolából, ahol családias légkörben tanulhatnak a diákok, de olyan útravalóval indulhatnak el, amely révén megállják a helyüket a világban. Gyökereket és szárnyakat ad az iskola, és ebben próbál segítséget nyújtani évek óta a Magyar Nemzeti Tanács is, az anyanyelven való tanulás biztosításával már az óvodában, majd a beiskolázási csomaggal, illetve a továbbtanulásban a középiskolai tanulmányok idején és az egyetemen az Európa Kollégium, illetve az ösztöndíjak segítségével.

A gunarasi elsősök az MNT csomagján kívül az önkormányzat és az iskola ajándékát is kézhez kapták, és az első osztálykép elkészülése után a tanévkezdő meglepetésekkel vonultak az osztályterembe, hogy a tanító néni segítségével megnézzék, mi minden rejtőzik a csomagokban.

 Csikós Hermina kérdésünkre azt is elmondta, hogy a gunarasi iskola különleges helyzetben van, hisz nemcsak a faluban lakó gyerekek járnak ide, hanem a környező kistelepülésekről is, többek között Pobedáról, Szvetityevóról, Kavillóról, így a néhány éve futó iskolabuszprogram is nagy segítségére van a szülőknek.

– Tavaly még 132 diákunk volt, az idén 123-ra csökkent a számuk, sajnos a tendencia ilyen. Az utóbbi években az elsősök száma nem éri el a 15- öt. Az idén 13 gyerek indult első osztályba. Hét-nyolc kistelepülésről, tanyákról utazik a diákjaink egynegyede, az iskolabusz számunkra elengedhetetlen. Minden nyáron munkálatok zajlanak az iskolában, a tantermek festése, felújítása megtörtént most is. A tornatermet szerettük volna felújítani, sajnos a tartományi pályázaton most nem nyertünk, de egyéb más forrásokból a mosdókat, öltözőket fel tudjuk újítani – mondta az igazgatónő.