2024. április 25., csütörtök

Fuss a történelmen át

Félmaraton a szabadkai városnap alkalmából

A csütörtökön elkezdődött városnapi programok a hétvégén is folytatódtak Szabadkán. Péntek délután több helybeli civil szervezet, kulturális egyesület tagjai is bemutatkoztak a városháza mellett felállított kisszínpadon, míg az esti programról a kedvezőtlen időjárással dacolva a Budapest Bár zenekar gondoskodott, akik ezúttal Németh Jucival és Szűcs Krisztiánnal álltak színpadra.

Csaknem ötszáz versenyző rajtolt el az első szabadkai félmaratonon (Benedek Miklós felvétele)

Csaknem ötszáz versenyző rajtolt el az első szabadkai félmaratonon (Benedek Miklós felvétele)

Szabadka is felkerült a nagy tömegeket megmozgató hosszútávú futóversenyeket rendező települések sorába, miután szombaton megtartották az első szabadkai félmaratont, amelyen csaknem ötszáz futó vett részt, köztük hazai és külföldi sportolók, fiatalok, középkorúak és az idősebb generációk képviselői egyaránt. A program egy közös bemelegítéssel kezdődött, majd ezt követően Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere és Nataša Kovačević kosárlabdázó, a verseny reklámarca köszöntötték az egybegyűlteket, és emlékeztettek arra, hogy a szabadkaiak egy történelmi pillanatnak lehetnek részesei, ugyanis első ízben szerveznek ilyen jellegű eseményt a városban, és a szervezők nem titkolt szándéka a hagyományteremtés.

A verseny jelmondata Fuss a történelmen át, utalva arra, hogy a huszonegy kilométeres félmaratoni és az öt kilométeres táv útvonala is Szabadka nevezetességei, híres épületei mellett haladt el.

A futóverseny a korzótól indult, majd érintette a Városi Könyvtár épületét, és innen a Harcosok Sorakozója lakótelep felé vezetett a futók útja, ahonnan egy nagy fordulót követően egészen a sugárútig, illetve a sportcsarnokig tartott az út, hogy aztán végül a versenyzők ismét a központba térjenek vissza. A verseny ideje alatt a város több pontját lezárták az autósforgalom előtt, és a forgalmat több helyen is rendőrök irányították.

A verseny incidensek nélkül zajlott le. A férfiak mezőnyében a legjobb időt Ivan Miškeljin futotta, aki 1.18.38-es időeredményével elnyerte az első szabadkai félmaraton győztese címet, megelőzve Hajas Józsefet és Zoran Radičanint. A nőknél vendégsikernek lehettünk tanúi, hisz a célvonalon elsőként a magyarországi Szabó Nóra haladt át, míg a második helyen Nora Trklja, az ötven kilométeres táv szerbiai csúcstartója, a harmadik helyen pedig Tijana Kabić végzett.

Az öt kilométert futók versenyében a férfiak mezőnyében Adrian Malagurski, míg a hölgyeknél Katarina Pohlod-Keti bizonyult a leggyorsabbnak.

A félmaratont megelőzően a Horizont és az Active Kids sportegyesület szervezésében a legkisebbek is rajtvonalhoz álltak. A mintegy kétszáz 3 és 10 év közötti gyermek 100, illetve 300 méteres távon mérték össze sebességüket.

Szombaton szintén egész délután tartó kulturális program várta a város központjába kilátogató érdeklődőket, ahol ezúttal a helybeli iskolák képviselői is bemutatkoztak. Az esti koncertre a rossz időjárási körülmények miatt a Sportcsarnokban került sor, ahol a Tropico Band produkcióját láthatták és hallhatták az érdeklődők.

A több napig tartó rendezvénysorozat ideje alatt kézművestermékek várták vásárlóikat a központban.