2024. április 25., csütörtök

A faluban képzelik el jövőjüket

Csantavér fejlődéséhez nagyban hozzájárulnak a Prosperitati Alapítvány pályázatai

Csantavéren szombaton a Csantavéri Termelők Klubja családi délutánt szervezett, ahol a Prosperitati Alapítvány pályázatainak nyertesei mutathatták be az új mezőgazdasági eszközeiket. A rendezvényen különböző programok, kirakodóvásár és élő zene várta a résztvevőket. A gyermekeknek arcfestéssel, kézműves foglalkozással és ügyességi játékokkal, a felnőtteknek kötélhúzó, csizmadobáló és traktorgumi-gurító versennyel készültek a szervezők. A rendezvényen Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője mondott köszöntő beszédet.

Eddig 153 nyertes pályázat született Csantavéren (Seregély Orsolya felvétele)

Eddig 153 nyertes pályázat született Csantavéren (Seregély Orsolya felvétele)

– Köszönjük, hogy itt lehetünk, és azt, hogy a Csantavéri Termelői Klub megrendezte ezt a családi délutánt. Mindig jó itt lenni önökkel, és részt venni kötetlen közösségi találkozókon. A vajdasági magyar közösség az első, amely megkapta ezt a lehetőséget a magyar kormánytól. A mai nap nem csak a termelőkről szól, hanem arról is, hogy ezek a pályázatok a családnak is fontosak, hiszen a legapróbbaktól a legnagyobbakig mindenki itt van, hatvan új géppel, és ez csak a töredéke annak, amit Csantavér nyert. Csantavéren, ehhez a nagy magyar faluhoz méltó módon, ahol a lakosság 90 százaléka mezőgazdasággal foglalkozik, 153 nyertes pályázat született. Több mint 10 milliárd forintot, 33–34 millió eurót utaltunk ki e településre, hogy a kistermelőket és a kisvállalkozókat segíteni tudjuk. Nem ez az első alkalom, hogy gépbemutatón vagyunk, és a továbbiakban is szeretnénk ilyen rendezvényeket, ahol együtt tudjuk ünnepelni, és meg tudjuk tekinteni a munkánk eredményét. Szeptember végéig közösségi találkozókat fogunk szervezni Vajdaság-szerte, amelynek menetrendjéről a honlapunkon, valamint a rádióban, újságból tudnak tájékozódni. Kérjük önöket, hogy jelenjenek meg, kérdezzenek és pályázzanak, hiszen csak önökön múlik, hogy a mostani számaink növekedjenek. A még aktív pályázatainkkal házat, földet lehet vásárolni, valamint közepes méretű projekteket lehet megálmodni és megvalósítani. Ne feledjék, két típusú vállalkozó van: az egyik már nyert a Prosperitati-pályázaton, a másik pedig még nem. Mindenkit arra biztatok, hogy pályázzon – mondta Juhász Bálint.

A rendezvényen jelen volt a csantavéri helyi közösség elnöke, Földi Márta, aki kiemelte, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatai nagyon sokat jelentenek a falunak, hiszen a földvásárlás, a házvásárlás és egyéb termelőeszközök vásárlásának lehetősége hozzásegíti a fiatalokat ahhoz, hogy a faluban képzeljék el a jövőjüket és itt maradjanak. Lality József, a Csantavéri Termelők Klubjának elnöke pedig elmondta, hogy sikeres a pályázat és a rendezvény, hiszen hozzávetőleg hatvan termelő hozta el a gépét bemutatni.