2024. április 25., csütörtök

Épül a magyar médiaház

Tavasztól egy fedél alatt három vajdasági magyar médium

Körülbelül két és fél évvel ezelőtt merült fel egy szabadkai magyar médiaház megalapításának ötlete. A projektum, amely a Pannónia Médiaház nevet kapta, megvalósulása immár karnyújtásnyira került, miután minden feltétel adottá vált a megkezdett munka befejezéséhez. A projektum részeként a már meglévő Magyar Ház mellé egy másik objektumot építenek, ahol a tervek szerint stúdiókat alakítanának ki, míg a Magyar Ház átalakításával olyan tereket hoznának létre, ahol a Pannon RTV rádióstúdiói, illetve a Magyar Nemzeti Tanács által alapított további médiumok, a Magyar Szó és a Hét Nap szerkesztősége is helyet kapna. A programot a magyar kormány finanszírozza a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül. A projektummal kapcsolatban Bodzsoni István, a Pannónia Alapítvány igazgatója nyilatkozott lapunknak.

A médiaház szorosabb együttműködést eredményez a magyar médiumok között (Fotó: Gergely Árpád)

A médiaház szorosabb együttműködést eredményez a magyar médiumok között (Fotó: Gergely Árpád)

– Körülbelül két évvel ezelőtt kezdtük a médiaház tervezését Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével és a Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen. A magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságával pedig elkezdtük a tárgyalásokat arról, hogy milyen módon tudjuk biztosítani a pénzügyi hátteret az egész projektum megvalósításához. A munka megkezdéséhez arra is szükség volt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és az MNT megkapja az új székházát, és kiköltözzön a Magyar Házból. Ez tavasszal megtörtént, és így el tudtuk kezdeni a projektumot, és úgy tűnik, hogy az alapötlet teljes egészében meg tud valósulni – fogalmazott Bodzsoni.

A Magyar Ház mellett lévő lakóépületeket megvásárolta a Pannónia Alapítvány, és így két telken valósul meg a projekt. A Magyar Házat úgy alakítják át, hogy abban helyet kap a Pannon RTV két rádióstúdiója, a Szabadkai Magyar Rádióé és a Pannon Rádióé, míg az első emeletre költözik a Hét Nap szerkesztősége, a Magyar Szó szabadkai szerkesztősége pedig az ötödiken kap helyet. A Magyar Ház melletti telken épülő komplexumban két televízióstúdiót alakítanak ki, egy nagy, körülbelül 130 négyzetméteres produkciós stúdiót, és egy kisebb, körülbelül 65 négyzetméteres híradós stúdiót, és ezek mellé jönnek azok a technikai helyiségek, amelyek elengedhetetlenek a működéshez.

Bodzsoni István: A médiaház kialakításával egyedülálló médiaközpont jön létre a Kárpát-medencében (Fotó: Gergely Árpád)

Bodzsoni István: A médiaház kialakításával egyedülálló médiaközpont jön létre a Kárpát-medencében (Fotó: Gergely Árpád)

A projektum építési munkálatai körülbelül két és fél hónapja kezdődtek el. A Magyar Ház melletti telken először a meglévő lakóépületek bontását végezték el. Maga az építkezés körülbelül egy hónapja kezdődött el, míg a Magyar Ház felújítási, átalakítási munkálatai két hónapja tartanak.

A munkálatok kivitelezője a szabadkai SMB-Gradnja Kft., a terveket pedig a szintén helybeli Support Kft. dolgozta ki. A munkálatokba bekapcsolódott a magyarországi Animative Kft. is, amely a rádiós és televíziós műszaki felszerelésekért felelős.

Bodzsoni elmondása szerint a munkálatok befejezése 2018 tavaszára várható, és a szerkesztőségek ezt követően az új körülmények között kezdhetik meg a munkájukat, míg a Pannon RTV-nek további két hónapra lesz szüksége a felújított korszerű felszerelés beüzemeléséhez. A médiaház jövőbeni fenntartását szintén elsősorban Magyarország kormánya támogatja.

Két telken valósul meg a projekt (Fotó: Gergely Árpád)

Két telken valósul meg a projekt (Fotó: Gergely Árpád)

Magában a Pannon RTV-ben jelenleg mintegy 150-en dolgoznak, és Bodzsoni szerint ez a szám a jövőben húsz százalékkal is növekedhet, hisz szükség van a kapacitások bővítésére, mind a technikai személyzet, mind az újságírók esetében. Ez azt jelenti, hogy a médiaházban egyszerre körülbelül kétszáz személy dolgozik majd, és az igazgató szavai szerint igyekszenek felkészülni arra, hogy ezeknek az embereknek megteremtsék a normális munkakörülményeket.

– Nagyon bízom abban, hogy a médiaház egy szorosabb együttműködést eredményez a magyar médiumok között. Ezen médiaház kialakításával létrejön egy olyan médiaközpont, amely egyedülálló a Kárpát-medencében, és Európában is egy ritka példája annak, hogy olyan regionális-kisebbségi médiaközpont jön létre, amelynek biztosított a működése. Szeretnénk folytatni azt a gyakorlatot, miszerint a Pannon RTV egyfajta összekötő híd a magyar és a szerb közmédia között, hogy lehetőség nyíljon arra, hogy minél több olyan információt dolgozzunk fel, amely a vajdasági magyarságot érinti, de olyanokat is, amelyek Szerbiára vagy Magyarországra vonatkoznak. A Pannon RTV szorosan együttműködik a magyarországi, ugyanakkor a szerb közmédiával is. Ez magában foglalja a műsorcserét és az információcserét is. Ez egyre jobban működik, egyre többször fordul elő, hogy nemcsak a közmédia, hanem más belgrádi médiaházak is a Pannontól veszik át a térségre vonatkozó információkat. Ez megnöveli a Pannon feladatkörét, ugyanakkor igazolja a médiaház megalapítását és létezését. Egyik alapvető feladatunk, hogy a médiaházban folytatott közös munkával minél közelebb hozzuk egymáshoz a két népet, a magyart és a szerbet, illetve a két országot. Emellett természetesen továbbra is fő feladatunk, hogy eleget tegyünk a vajdasági magyar közösség igényeinek a tájékoztatás, az anyanyelv- és a hagyományápolás, az oktatás területén. Ami talán erőteljesebben megjelenhet az új épületben, az új lehetőségeknek köszönhetően, az a szórakozás, hisz nem elég csak a politikáról és gazdaságról beszélni, hanem az embereknek lazítaniuk is kell, olyan tartalmakat kell nekik nyújtani, amelyek révén jobban érzik majd magukat – fogalmazott Bodzsoni lapunknak.