2024. március 19., kedd

Paradicsomnap Lukácsfalván

A hétvégén ünnepelt Lukácsfalva, ugyanis a Kisboldogasszony tiszteletére felszentelt templom búcsúját is most tartották, valamint az immár XIII. Paradicsomnapját, amelyet a Fehér-tó Hagyománypoló és Környezetvédő Egyesület szervez.

Paradicsomszedés kancsikával (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Paradicsomszedés kancsikával (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A rendezvényt ezúttal is megtisztelték az egyik testvértelepülésükről, Berekfürdőről, ahonnan egy nyolctagú küldöttség érkezett, de Vajdaság más településeiről, meg a környező falvakból is érkeztek vendégek.

A rendezvényt Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a lukácsfalvi gazdák közül 12-en nyertek a pályázataikon, összesen 9,2 millió dinárnyi értékben, a munkaeszközökből néhányat be is mutattak.

Az idei Paradicsomnapon is három versenyt hirdettek, így kiválasztották a legízletesebb friss paradicsomot, a legfinomabb befőtt paradicsomot, illetve díjazták a legnagyobb termés tulajdonosát is. Ez utóbbi mezőnyben a legnagyobb paradicsommal dicsekedhetett Dragan Sovilj, akinek a termése 0,735 grammot nyomott. A legzamatosabb friss paradicsomot Gordana Šokšić termelte, második helyezett lett Hallai Magdolna, míg harmadik díjban részesült Simon Annus. A befőtt paradicsomok közül Mira Adžajić érdemelte ki az első díjat, őt követte Kurucz Éva, míg a harmadik helyre került Kormányos Milena.

Ezúttal sem maradt el Lukácsfalván a Paradicsomnapi paradicsomszedés, amellyel az ügyességüket mutatták be a kis kancsikások, hiszen ezzel az ősi terelőeszközzel ütötték le a padról az érett paradicsomokat.