2024. április 24., szerda
TISZASZENTMIKLÓS

Szilvalekvár és szilvapálinka

(Gergely József felvétele)

(Gergely József felvétele)

Szombaton Tiszaszentmiklóson a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző Egyesület szervezésében nemzetközi Szilva- és pálinkafesztivált rendeztek, amit Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitott meg. A gazdag és látványos program a fiákerek felvonulásával kezdődött. A fesztivál kezdeményezői, Bacsó Zoltán, a helyi közösség tanácsának alelnöke és Törtei János, a községi tanács tagja, elmondták, hogy a falujukban nincs olyan háztartás, amelynek udvarán, kertjében vagy a széles utcán, a ház előtt ne lenne szilvafa. Ezért esett a választás a szilvára és a belőle házilag készíthető termékekre. Bizonyítandó, hogy mennyire egészséges gyümölcs a szilva, elegendő megemlíteni, hogy négy-öt szilva már pótolni tudja a szervezetünk napi vasszükségletét.

A többnemzetiségű Tiszaszentmiklós sajátos jellegét, lakosságának összetételét tükrözte a fesztiváli program is. A színes művelődési műsorban felléptek a helybeli magyar, szerb és lengyel műkedvelők, művelődési egyesületek csoportjai, még Csóka község romániai testvértelepüléséről, Dettáról is érkeztek vendégek. A gyerekek számára érdekes foglalkozásokat, játékos vetélkedőket szerveztek. A fesztivál részvevőinek és vendégeinek a szorgos falusi asszonyok ingyenes palacsintával és lángossal kedveskedtek.

A fesztivál versenyjellegű volt, a helybeliek több mint hatvan szilvalekvárt és félszáz szilvapálinkát, valamint szilvából készült ételeket, süteményeket neveztek be. A kézműves kirakodóvásáron olyan régi használati eszközt is bemutattak, mint például a házi állatok elkóborlását megakadályozó, lábra erősíthető kolonc.