2024. április 25., csütörtök

Texasban százmilliárd dollárnál is nagyobb a kár

Trump ételt osztott Houstonban – A szupervihar 1,7 millió embert űzött el otthonából

Hihetetlen pusztítást okozott az elmúlt napokban a Harvey szupervihar az Egyesült Államokban. Letarolta fél Texast, ahol a kár értékét 150–180 milliárd dollárra becsülik. A szomszédos Louisiana államban is hatalmasak a veszteségek. A hurrikán ráadásul majdnem 1,7 millió embert kényszerített otthona elhagyására. Donald Trump elnök pénzt kért a térség megsegítésére. 

Donald Trump amerikai elnök 7,85 milliárd dollárt kért a kongresszustól a minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánja által sújtott Texas és Louisiana megsegítésére, az ottani helyreállítási munkálatok finanszírozására. A nyári szabadságukról visszatért törvényhozók ma kezdik meg a tanácskozást az összeg megítéléséről, de aligha kétséges, hogy jóváhagyják az elnök kérését.

Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója arra kérte a törvényhozókat, hogy „kivételes gyorsasággal” döntsenek. Az elnöki hivatal pedig bejelentette: Trump a későbbiekben további, kisebb összegeket is kérhet a kongresszustól a helyreállítási munkák megkönnyítéséhez.

Texasból azonban azt üzenték: sokkal több pénz kell, hiszen a kár értéke 150–180 milliárd dollár lehet.   

Az elnök és felesége, Melania szombaton felkereste a vihar sújtotta Houstont. Trump a legnagyobb menekültközpontban ételt osztott és gyerekekkel játszott. 

Michael Dell, a houstoni születésű tech-milliárdos ugyanakkor arról számolt be, hogy százmillió dolláros alapítványt hoz létre a város újjáépítésére. Az alapítványba a saját vagyonából 36 millió dollárt ajánlott fel.

A Houstontól keletre lévő, francia tulajdonú Arkema vegyi üzemben a hét végén ismét robbanás történt, emiatt újabb üzemcsarnokok és raktárak borultak lángba. Ricard Rowe vállalatigazgató közölte: további robbanásoktól és tüzektől tartanak.

A Harvey vihar miatt Texasban és Louisianában majdnem 1,7 millió embernek kellett elhagynia otthonát. A szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal szerint 779 ezer texasinak a hatóságok felszólítására  kellett távoznia lakhelyéről, további 900 ezren önként menekültek el az ítéletidő elől.

Texas keleti megyéiben és Louisianában még mindig ezrek menekülnek biztonságos területek felé, mivel változatlanul tombol a hurrikán, áradnak a folyók. Port Arthur városát például teljesen elöntötte a víz.

A Mexikói-öböl mentén fekvő települések többségében kötelező kiürítést rendeltek el. 

Houstonban és környékén azonban már megkezdődött az áradat apadása. A dél-texasi nagyváros egyes negyedeibe már szállingóznak vissza az emberek, megkezdődött a károk felmérése.

A hatóságok azonban arra figyelmeztetnek, hogy nagy a járványveszély, a csapvíz nem iható, az utcán hömpölygő víz pedig baktériumokkal és nehézfémekkel szennyezett, sőt kígyók és aligátorok is felbukkanhatnak benne. A texasi egészségügyi hivatal szerint ez az állapot hetekig eltarthat.

Houstonban és környékén 47-re emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. Eltűntként 19 személyt tartanak nyilván.  

Az országos meteorológiai szolgálat árvízriadót adott ki Arkansas államra és Ohio déli vidékeire is. A szakemberek megerősítették: az Atlanti-óceán felett tomboló Irma hurrikán folyamatosan rendkívül veszélyessé válhat, s a héten elérheti az Egyesült Államok partjait.