2024. április 19., péntek

Hét év eredményeinek megvédése a tét

Orbán Viktor zárt körben ismertette elképzeléseit és terveit Magyarországról

Az elmúlt hét év eredményeinek megvédését nevezte a következő választás tétjének Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök erről a Somogy megyei Kötcsén szervezett hétvégi polgári pikniken beszélt, ahol zárt körben, több száz meghívott előtt a világrend változásáról és az új francia államfő Európával kapcsolatos elképzeléseiről is kifejtette a véleményét.

A jövő évi parlamenti választás tétjéről, a világrend átalakulásáról és Emmanuel Macron francia elnök Európával kapcsolatos elképzeléseiről is beszélt Orbán Viktor szombaton a Somogy megyei Kötcsén szervezett polgári pikniken. A kormányfő az elmúlt hét év eredményeinek megőrzését nevezte a jövő évi parlamenti választás tétjének; ezek között említette a kerítéssel lezárt országhatár megvédését, a családok és a munkahelyek biztonságának a fenntartását, valamint a közbiztonság szavatolását.

Ismertette a NATO által publikált számítást is, amely szerint 2020-ig 60 millió migráns kelhet útra Afrikából, túlnyomó többségük Európa irányába.

Előadásában a nemzetközi ügyek széles körét is érintette. Beszélt az Európa előtt álló feladatokról és értekezett az új francia államfőnek a múlt héten megjelent nagyinterjújáról is. Macronnak a Le Point lapban kifejtett gondolatai helyenként egyezést mutatnak Magyarország érdekeivel. A külpolitikai realizmus szükségességével, a Nyugat válságjelenségeinek leírásával például teljesen egyetértett, miként azzal is, hogy az európai alapelvek tiszteletben tartásával ki kell javítani azokat a hibákat, amelyek miatt ma Európa rosszul működik.

Az interjú több megállapításával azonban vitába szállt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a találkozót megelőzően szintén úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hét év eredményeinek megvédése a fő téma Kötcsén.

A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényének helyet adó Dobozy-kúriánál elmondta: a rendezvény fő üzenete, hogy mi az, amit hét év kormányzás után meg kell védeni a további sikerek s a gyarapodó ország érdekében. Kijelentette: pontosítják, mi a küzdelem tétje, például Brüsszellel.

Balog előzőleg a Magyar Idők napilapnak azt nyilatkozta, hogy a kötcsei találkozó „minden évben arról is szól, hogy megméretjük magunkat a barátaink előtt”.

A nem nyilvános rendezvényre a Fidesz–KDNP vezető politikusait és a jobboldali (kormányközeli) értelmiség kiemelkedő tagjait hívták meg. A politikai szezonnyitó (s ezúttal kampányindító) eseményen – mások mellett megjelent – Kövér László, az országgyűlés elnöke, Schmitt Pál volt államfő és Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai tanácsadója is, aki a kúria bejáratánál a bevándorlást nevezte a legsúlyosabb kérdésnek.

Nem hivatalos értesülések szerint a rendezvényen Orbán kijelölte a Fidesz választási kampányának végleges irányát; híveit azonban igyekezett kimozdítani az elbizakodottságból. Hírek szerint azt mondta, hogy nem veszi biztosra a Fidesz kétharmados győzelmét. Állítólag a nagyon komoly ellenfelek között említette Soros György amerikai pénzmágnást is.