2024. április 19., péntek

Megrengette a világot az észak-koreai hidrogénbomba

Észak-Korea tegnap felrobbantott egy hidrogénbombát Kim Dzsong Un elnök utasítására. Phenjan szerint ezeket a típusú tömegpusztító eszközöket már az új fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakétákra is fel tudják szerelni.

A hidrogénbomba pusztítóbb az atombombánál is, amelyből Észak-Korea több tucatot birtokol.

Az észak-koreai televízió azt állítja, hogy a tökéletesen sikerült kísérlet bebizonyította: a kétfokozatú termonukleáris fegyvernek példátlan az ereje. Ezt a műszerek világszerte érzékelték, hiszen a teszt két földrengést is okozott. Ilyen erős földmozgást még egyetlen észak-koreai nukleáris kísérelt után sem észleltek, pedig 2016. szeptember közepéig Phenjan már ötöt is végrehajtott.

Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű robbantását mélységesen elítélte Kína, az USA, Dél-Korea, Japán, Oroszország, a NATO, az EU (több tagállama külön is) és néhány nemzetközi szervezet.

Peking felszólította Phenjant, hogy „hagyjon fel hibás cselekedeteivel”. Dél-Korea pedig a legszigorúbb szankciókat követeli Észak-Korea ellen.

Washington és Szöul állítólag a katonai válaszlépés lehetőségét vizsgálja. Az amerikai elnök ugyanis úgy véli: a megbékítés politikája Phenjan esetében nem működik. Donald Trump rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte az észak-koreai robbantást.

Moszkva tárgyalásokra szólította fel az érintetteket, Phenjant pedig figyelmeztette, hogy súlyos következményekkel kell számolnia, ha folytatja nukleáris kísérleteit.

Az ENSZ BT soros elnöki tisztét betöltő Svédország szerint az újabb észak-koreai nukleáris teszttel még nagyobb veszélybe került a nemzetközi béke és a stabilitás.