2024. április 19., péntek

Phenjan provokációja kiszámíthatatlan következményeket vonhat maga után

Provokatív lépésnek minősítette és a legélesebben elítélte vasárnap a lengyel külügyi tárca Észak-Korea újabb atomkísérletét, mely Varsó szerint kiszámíthatatlan következményeket vonhat maga után.

A lengyel külügyminisztérium honlapján közzétett hivatalos közlemény szerint az újabb nukleáris kísérlet  nem csupán  sérti a nemzetközi egyezményeket, hanem veszélyes mértékben fokozza a térségben fennálló feszültséget, és előreláthatatlan következményeket vonhat maga után".

A lengyel diplomácia az atomprogram fejlesztésével összefüggő provokatív lépések azonnali beszüntetésére hívta fel Phenjant, valamint arra, hogy tartsa tiszteletben az  ENSZ Biztonsági Tanácsának megfelelő nyilatkozataira.

A wpolityce.pl lengyel konzervatív hírportál vasárnap interjút közölt Witold Waszczykowski külügyminiszterrel (a képen), aki az eddigiek közül a legsúlyosabbnak minősítette a legújabb észak-koreai robbantást.

Phenjan "nem első alkalommal zsarolja és ijeszti a világot" - mutatott rá, felidézve, hogy eddig "a zsarolást megállapodások követtek, amelyeket a világ részben magas - pénzben, különféle felszerelésben vagy élelmiszerben Észak-Koreának  fizetett - adományokkal váltott ki".

Waszczykowski reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi  válság diplomáciai úton  még megoldható.