2024. március 29., péntek

Lássunk medvét!

Medvelesen Erdélyben

Idei nyaralásunkat feleségemmel, az Istenek kertjének is nevezett, gyönyörűséges Erdélyben töltöttük, annak is a szívében, Hargita megyében. Amikor tervezgetni kezdtük, mit is szeretnénk megnézni, látni az egyhetes ott-tartózkodásunk alatt, a rengeteg felírt látnivaló mellé, csakhamar „bakancslistára” kerültek az elhíresült erdélyi barnamedvék is. Medvét pedig mindenképpen látnunk kell! Na meg fotózni is, lévén, hogy amatőr természetfotós vagyok. Persze nem a brassói kukázó medvéket, sem pedig az állatkertek rácsai mögé zártakat, hanem az erdei tisztásokon szabadon csatangolókat!

Néha egész közel jöttek a leshez (Fotó: Balogh István)

Néha egész közel jöttek a leshez (Fotó: Balogh István)

Elsőre ez nem tűnt egyszerű feladatnak, de a világhálón kutatva a lehetőségek után, egykettőre megtaláltuk a megoldást! Tusnádfürdő mellett egy medveles várja a medvékre kíváncsi turistákat! Telefonszám, e-mail-cím… Írtam az illetékes medvepásztornak, Szin Jánosnak, időpontot egyeztettünk, két helyet lefoglaltam... és... eljött a várva várt nap. A megbeszélt időben a tusnádfürdői vasútállomáson találkoztunk vezetőnkkel, Molnár Dóra medvepásztor lánnyal, aki terepjáróval vitt fel bennünket a gyönyörű fenyvesbe. Az utolsó néhány száz métert a lesig gyalogosan, vezetőnket libasorban követve tettük meg, hogy a terepjáró zúgása ne zavarja meg a les közelében „ólálkodó” medvéket. Hát mit mondjak? A rögös, köves, nyirkos erdei úton araszolva az évszázados fenyők között, éreztem, hogy itt a medvék világában nem mi vagyunk a hatalom…    

A lesbe érve elfoglaltuk helyünket a kényelmes székekben. Vezetőnk felnyitotta a kitekintő üvegeket lezáró „zsalugátereket”, majd mintegy fél órányi csendben várakozás után, megjelent előttünk a tisztáson az első medve, egy fiatal példány. Tétován körbe nézett, majd falatozni kezdett valamit a fű közül. Aztán jött egy másik… egy harmadik… majd összesen egyszerre négy medve is volt a vadvirágos, nagy, erdei tisztáson. Lenyűgözően gyönyörű, egyben félelmetes látvány volt megfigyelni – néha csupán néhány méterre a leshely előtt – az erdőnek ezeket a fenséges, nagy állatait! A medvék jöttek-mentek, kergetőztek, hemperegve vakaróztak…  a fényképezőgép pedig kattogott, kattogott, s csak gyűltek a medvés fotók a memóriakártyán…

Egyszerre több is kijött a tisztásra (Fotó: Balogh István)

Egyszerre több is kijött a tisztásra (Fotó: Balogh István)

Sötétedéskor hagytuk el a leshelyet, számtalan fotóval, meg egy életre szóló élménnyel gazdagabban! Na, meg egy ott született elhatározással, hogy ide még biztosan vissza fogunk jönni!

A medvés kaland után vezetőnk elvitt bennünket Szin Janihoz, a medvepásztorhoz, aki elmesélte a medveles rövid történetét. Az ötlet Böjte Csabától, a híres ferences rendi szerzetestől származik, a megtervezésének és megépítésének feladatát pedig a világhírű fiatal,  magyar természetfotós, Máté Bence vállalta magára. Róla tudni kell, hogy fiatal kora ellenére (32 éves), már elnyerte a világ összes valamire való természetfotó-pályázatának első díját! Már 2002-ben, 17 évesen elnyerte „Az év ifjú természetfotósa” világcímet, 2010-ben pedig a természetfotós Oscar-díjnak is nevezet „Az év természetfotósa” (Wildlife Photographer of the Year) címet, hogy csak néhányat említsek a több tíz rangos első díj közül. Bence már azelőtt is épített ehhez hasonló természetfotós leseket, közel százat, szerte Magyarországon és a világon, Costa Ricától Brazílián keresztül Kelet-Afrikáig. Nem volt tehát nehéz feladat a tervezés és megépítés, mégis négy évbe telt, amíg az ötletből megszületett a les. A legtöbb idő a különféle engedélyek beszerzésére, valamint a megfelelő hely kiválasztására ment el. Végül aztán idén június elején megnyitotta kapuit, azaz ajtajait, a kifejezetten a turisták számára készült   medveles. Ez egy medvebiztos, fából készült „házikó”, amelyben egyszerre húsz látogató fér el, akik detektív üvegen keresztül figyelhetik a tisztásra kijáró medvéket, és egyéb állatokat, madarakat. A detektív üveg kívülről tükörként viselkedik, így a medvék nem láthatnak be a lesbe, legfeljebb magukat látják az üvegben, belülről viszont kiválóan keresztül lehet látni, és fotózni rajta. S, hogy mennyire jó helyen építették meg, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy eddig 43 különböző medvét azonosítottak a les előtti tisztáson, s legtöbbet nyolc példányt láttak egyszerre! Így szinte biztos, hogy aki beül a lesbe, az látni fog medvét!

Egyikük mókásan hemperegve vakaródzott a les előtt (Fotó: Balogh István)

Egyikük mókásan hemperegve vakaródzott a les előtt (Fotó: Balogh István)

A medvekárok miatt persze nem mindenki örül a medvék effajta népszerűsítésének, főleg nem a vadászok és az állattenyésztők, nemrégiben ugyanis valakik megrongálták a lest, betörték az üvegeit. Szerencsére Bence gyorsan helyrehozta a károkat, így az újra fogadja a medvékre kíváncsi turistákat! Ha valaki tehát Erdélyben jár, ne mulassza el felkeresni Tusnádfürdő mellett a medvelest, hiszen egy életre szóló, gyönyörű élményben lesz része!