2024. április 25., csütörtök

Épületgondnokok

Szerbiában eddig 198 személy jutott licenchez

Az új, lakhatásról és épület-karbantartásról szóló törvény szerint a tömbházaknak rendelkezniük kell egy felelős vezetővel a karbantartás és a tömbházak sikeres működésének érdekében.

A lakóépületek többségében átlagban 500 dinárt fizetnek havonta a karbantartásért (Dávid Csilla felvétele)

A lakóépületek többségében átlagban 500 dinárt fizetnek havonta a karbantartásért (Dávid Csilla felvétele)

A lakástulajdonosok az év végéig kötelesek megválasztani a közös képviselőt. Amennyiben ezt a lakók elmulasztják, a helyi önkormányzat és a gazdasági kamara nevez ki erre a tisztségre professzionális épületgondnokot. Hivatásos közös képviselő természetes és jogi személy egyaránt lehet, bárki, aki elvégzi a megfelelő tanfolyamot és tanúsítványt szerez.

A Szerbiai Gazdasági Kamarában 161 licencet nyújtottak át nemrégiben az újdonsült gondnokoknak. A Vajdasági Gazdasági Kamara hatáskörébe tartozó területeken összesen 36 személy kapott engedélyt a hivatásos épületgondnoki munka betöltésére. Újvidéken 33, Palánkáról két személy, Óbecséről, Csúrogról és Veternikről pedig egy-egy személy végezte el a képzést – tudtuk meg a Vajdasági Gazdasági Kamara illetékeseitől.

A professzionális épületgondnok-képzés idén májusban vette kezdetét országszerte, a tanfolyamot, valamint a vizsgáztatást a gazdasági kamara bonyolítja le. Jelena Stankovtól, a Vajdasági Gazdasági Kamara keretein belül működő képzési központ vezetőjétől tudtuk meg, hogyan zajlik maga a vizsga.

 A HIVATÁSOSOK KÉPZÉSE

A lakótömbök többségében sebtében megválasztják az épület vezetőjét, hogy elkerüljék a további kiadásokat (Dávid Csilla felvétele)

A lakótömbök többségében sebtében megválasztják az épület vezetőjét, hogy elkerüljék a további kiadásokat (Dávid Csilla felvétele)

– A képzésre jelentkezők három hét alatt ötven órán vettek részt, amelynek során jogi kérdésekkel, adminisztratív-pénzügyi teendőkkel, építészeti témákkal, valamint alkalmazott pszichológiával ismerkedhettek meg. A vizsga két részből áll. Először egy írásbeli vizsgát kell letenni, amely a tervezet által előirányzott négy területre vonatkozó kérdésekből tevődik össze. A vizsga második része szóbeli formában történik, amelynek alapfeltétele az írásbeli vizsgán elért eredmény. A vizsgázónak 100 pontból legalább 70 pontot kell elérnie, vagyis legalább 70 százalékban kell ismernie a négy témakörben felvetett kérdéseket. A szóbeli vizsgánál minden egyes témakörből három kérdésre kell felelni. A vizsga megszerzésének alapfeltétele, hogy a jelölt legalább középiskolai végzettséggel rendelkezzen – mondta Jelena Stankov, a képzési központ vezetője.

A gazdasági kamara hatáskörébe tartozik a hivatásos gondnokok regiszterének vezetése, valamint a licenc kiadása, illetve megvonása. A hivatásos épületgondnokok, vagyis épületmenedzserek foglalkoztatása a gazdasági kamarával kötött szerződés révén lehetséges. Másik lehetőségként, a lakóközösség tagjainak soraiból kerül ki a felelős személy, aki szintén részesülhet munkájáért anyagi juttatásban – tudtuk meg az illetékesektől.

– A lakóközösségek nem kötelesek a hivatásos társasházi gondnok alkalmazására. Viszont minden egyes olyan lakótömbön belüli lakóközösség köteles az év végéig az épületgondok személyének megválasztására, illetve professzionális személy alkalmazására. A döntést minderről a lakók kell, hogy meghozzák. Amennyiben a tömbházak nem választanak ki önként a lakók közül egy, a gondnoki teendőket ellátó személyt, vagy nem foglalkoztatnak hivatásos épületgondnokot, büntetést kell fizetniük a kommunális felügyelőség döntése alapján. Ezt követően a helyi önkormányzat nevez ki számukra hivatásos épületgondnokot. A tanfolyam és a vizsga nyomán szerzett gondnoki engedélyt a becsületbíróság határozata alapján a gazdasági kamara visszavonhatja, amennyiben az épületgondnok évente legalább egyszer nem nyújtja be érvényes biztosítási kötvényét – emelte ki Jelena Stankov.

A LAKÁSTULAJDONOSOK SZEMSZÖGÉBŐL

Az új törvény sok ellenérzést váltott ki a lakástulajdonosokból, hisz ez további költségekkel terheli meg őket. Zoran Oreščanin újvidéki lakástulajdonos mindeddig az épületgondnok szerepkörét töltötte be. Elmondta tapasztalatait arról, hogyan működött eddig a rendszer, és milyen változásokat hoz számára az új törvény.

– Az épületben, amelyben lakástulajdonos vagyok, kezdettől fogva volt egy felelős személy, aki a lakótömb karbantartásával foglalkozott. Mindez többnyire önkéntes alapon működött. Nem voltak gondjaink a feladatok elvégzését illetően. A lakók egyike magára vállalta e szerepet, és az idejétől függően, tisztességesen vagy kevésbé tisztességesen végezte feladatait. Valójában nem hárult rá túl sok munka, mivel az épületben a legnagyobb kihívást a tisztaság fenntartása jelentette mindig is, e feladatkörre pedig egy épülettisztítással foglalkozó helyi vállalatot alkalmaztunk – mondta Zoran Oreščanin.

A lakótömb igazgatójának feladatköre a jövőben törvényes kötelezettségekkel és nagyobb hatáskörrel jár. Egyéb kötelezettségei mellett napi 24 órán át a lakók rendelkezésére áll majd. Oreščanin számára az ilyen jellegű elkötelezettség nem fog gondot jelenteni.

– Az új kötelességek, amelyeket az épületgondnoknak előirányoztak, nem olyan jellegűek, amelyeket az eddig gondnok szerepét betöltő személy nem tudna elvégezni. Nincs rá szükség, hogy professzionális épületgondnokot alkalmazzunk ahhoz, hogy évente tíz vagy húsz űrlapot kitöltsön. Amennyiben a lakók jó együttműködést alakítanak ki a lakótömb vezetőjével, az sem kellene, hogy gondot jelentsen, hogy a nap 24 órájában köteles teljesíteni a kéréseket. Egyedül talán akkor válik létfontosságúvá a hivatásos gondnok jelenléte, amikor senkinek a lakók közül nincs ereje és ideje a feladatok elvégzésére. Vagy nem szeretné a saját idejét erre szánni. Az új típusú lakótömböknél a lakások többségét egyetemisták bérlik, akik gyakran változtatják lakhelyüket. Talán ilyenkor célszerűbb és egyszerűbb a tulajdonos számára, hogy egy hivatásos épületgondnok alkalmazása mellett határozza el magát. Mert így elkerülhetjük a bérlőkkel esedékes vitákat.

MIRE MEGY EL A LAKÓK PÉNZE?

A különféle szolgáltatásokra beadott pénz útja mindeddig nehezen volt követhető. Az épületgondnok kibővült feladatkörei között a bevételek és kiadások nyilvántartása is szerepel.

– Esetünkben a tömbház lakói havonta 500 dinárt fizetnek a közös helyiségek és a lépcsőház, valamint a folyosók tisztításáért. Elégedetlenek vagyunk a vállalat munkájával, amelyet az épülettisztítással bíztunk meg. E feladat elvégzése heti szinten történik, és nagyok a mulasztások e téren. A legfőbb probléma, hogy a piacon nincs jelen olyan vállalat, amely megfelelő szakértelemmel végzi a tömbházak karbantartását, tisztítását. Ez egy olyan terület, amelyhez az állam nagyon nehezen tud hozzáférni. Viszont szerintem foglalkozni kellene ezzel. Ki kellene szűrni valamilyen módon azokat a vállalatokat, amelyek nem végzik megfelelőképpen munkájukat. A lakók érdekében fontos, hogy a pénzükért megfelelő szolgáltatást kapjanak – mondta Zoran Oreščanin.