2024. április 20., szombat

Porzott az eke a traktorok után

Szántóverseny és Prosperitati gépbemutató – Zenta községben félezer nyertes pályázat

Tegnap délelőtt nagy érdeklődés mellett tartották meg Zenta határában a Mezőgazdasági Szakszolgálat parcelláin a VIII. Aranybarázda szántóversenyt és a mintaparcellák megtekintését. Ebből az alkalomból a Prosperitati Alapítvány támogatásából vásárolt mezőgépeket, traktorokat és kapcsolható eszközöket is felvonultatták a gazdák és kiállítottak a gépforgalmazók is.

A Prosperitati gépbemutatóját nagy érdeklődés kísérte (Gergely József felvétele)

A Prosperitati gépbemutatóját nagy érdeklődés kísérte (Gergely József felvétele)

A szántóverseny részvevőit először Josip Češljar, a Mezőgazdasági Szakszolgálat igazgatója üdvözölte, kiemelve a mezőgazdaság jelentőségét, amely még ma is kulcsfontosságú a vidéki emberek életében és megélhetésében. Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke a gazdákhoz szólva kiemelte, hogy a versenyzés elsődleges célja a mezőgazdasági gépek lehetőségeinek a jobb megismerése, a tapasztalatok megosztása és az új technológiák, kapcsolható és egyéb eszközök megismerése. Az elöregedett géppark felújításában rendkívül nagy jelentőségűnek nevezte a Prosperitati Alapítvány támogatását, valamint a tartományi és a köztársasági alapok pályázati támogatásait.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója a találkozó kezdetén kiemelte, hogy fontosak az ilyen találkozók, a gépbemutatók és a versenyek.

– Fontos, hogy minél többször találkozzunk a Prosperitati Alapítvány pályázatán részt vevő gazdákkal, mezőgazdasági termelőkkel és állattenyésztőkkel. A felsorakoztatott mezőgazdasági gépek hosszú sora és a mellettük álló elégedett gazdák büszke tekintete a legkézzelfoghatóbb eredménye és bizonyítéka a munkánk eredményének. Eddig a sikeresen lebonyolított több mint 7000 pályázat révén összesen 33 millió eurót sikerült lehúzni a magyar kormány Vajdaságba irányuló gazdaságfejlesztési támogatásából. A vajdasági magyar gazdák ebből a pénzből több mint 4000 mezőgazdasági gépet és kapcsolható eszközt vásároltak meg. Ez nagyon jelentős újítás, figyelembe véve az elöregedett gépparkot.

Porzott a talaj az öt kategóriában versenyzett traktorok után (Gergely József felvétele)

Porzott a talaj az öt kategóriában versenyzett traktorok után (Gergely József felvétele)

Zenta rekorder a pályázatok számát illetően, eddig már 583 nyertes pályázatról számolhatunk be, ami több mint félmilliárd dinárt jelent a község polgárai számára. Ilyen nagyléptékű fejlesztési projektumról mindeddig nem számolhattunk be – emelte ki Juhász Bálint.

A VIII. Aranybarázda Szántóversenyt Ceglédi Rudolf polgármester nyitotta meg és sikeres szereplést kívánt a résztvevőknek. A Mezőgazdasági Szakszolgálat, a Zentai Gazdakör és a Vajdasági Agáregyesületek Szövetsége támogatásával megtartott szántóversenyen jelen volt Fremond Árpád köztársasági képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója, dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági és Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese. Magyarországról a Csongrád megyei Nemzeti Agrárkamara képviselői Kispál Ferenc elnök vezetésével is részt vettek az Aranybarázdán.

A szántóversenyre felsorakozott versenyzők és bírók (Gergely József felvétele)

A szántóversenyre felsorakozott versenyzők és bírók (Gergely József felvétele)