2024. április 24., szerda

Afrikai vírus Újvidéken

Újabb nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogokat fedeztek fel Újvidéken, ezúttal a Heréskertben, a Limánon, Szalajkán és a Horgász-szigeten is megjelentek a nílusi láz terjesztői.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legújabb adatai azt mutatják, hogy Újvidéken újabb 10 helyszínen fedeztek fel nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogokat. Júliusban és augusztusban csupán egy nyugat-nílusi lázzal fertőzött személyt regisztráltak az egészségügyi intézmény munkatársai Újvidéken, Vajdaságban pedig összesen hármat.

A székvárosban a következő helyeken találtak fertőzött vérszívókat: a Heréskertben a Janko Čmelik u. 11. alatt, a Limán 2-őn a Fruška gora u. 22. alatt, Szalajkán, a Horgász-szigeten, Péterváradon, a Sadovi településen, egy lovardában és egy temetőben is. Temerinben két helyen bukkantak rá a nyugat-nílusi vírussal fertőzött rovarokra, a katonai kiképző központban és az Április 13. utcában – olvasható a 021.rs hírportál által közzétett, a Batut Közegészségügyi Intézet által összeállított jelentésében.

Ami Vajdaságot illeti, a legtöbb fertőzött szúnyogot Pancsova környékén jegyezték fel, összesen 19 helyen találtak vírushordozó rovarokat.

Ne gyűjtsük az esővizet az udvaron (Dávid Csilla felvétele)

Ne gyűjtsük az esővizet az udvaron (Dávid Csilla felvétele)

A nyugat-nílusi láz egy úgynevezett zoonotikus – állatról emberre terjedő – vírusbetegség, amelynek a lappangási ideje 2–14 nap, a fertőzöttek kb. 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a fertőzést, és állítólag ezután egy életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek egy részében enyhe tünetekkel jár a betegség, gyenge láz, izomfájdalom, fejfájás és bőrkiütés előfordulhat, a fertőzött személy kezelés nélkül meggyógyul. Az esetek 1 százalékában előfordulhat idegrendszeri megbetegedés, idősek esetében akár halálos kimenetelű is lehet.
A szúnyogcsípések elkerülése érdekében ajánlatosak a következő megelőző intézkedések:

Naponta legalább egyszer ki kell önteni a visszamaradt vizet a virágok cserépedényeiből, a házi kedvencek vizes táljából, az erkélyeken, udvarokon lévő hordókból stb. El kell távolítani a használt autógumikat és azokat a tárgyakat, amelyekben összegyűlhet a csapadékvíz. Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol vannak szúnyogok, minden testrészt ajánlatos betakarni, illetve bő ruhát hordani, mert a szűk öltözéken keresztül könnyebben történik csípés. A szúnyogok leginkább hajnalban és sötétedéskor csípnak, ezért ebben az időszakban kerülni kell a szabadban való tartózkodást. Kerülni kell az erdőket és a mocsaras területeket, mert ezeken a helyeken él a legtöbb szúnyog.