2024. április 18., csütörtök

Játékos kémia, játékos táborzárás

Az első alkalommal megszervezett Játékos Kémia Tábor augusztus 21-e és 24-e között zajlott a topolyai Tájházban. Egy kis szünet után, augusztus 29-én a Játékos Kémia Tábor résztvevői, mintegy táborzárásként, bemutatót tartottak azokból a kísérletekből, melyeket a tábor ideje alatt elvégeztek, elsajátítottak, és megtetszett nekik. Erre az alkalomra a Tájház udvarára várták a szülőket, akik megtekinthették, mivel is foglalkoztak a gyerekek ebben a táborban.

Fotó: Sihelnik Ágnes

Fotó: Sihelnik Ágnes

A foglalkozásokat Kanyó Anikó vegyész, valamint segítői, Kókai Noémi, Vituska Vivien és Nagy Daniella koordinálták, valamint a bemutatóra való felkészülést is a kezükben tartották.

Míg az egyik csapat a kísérletét gyakorolta, addig a többiek a Tájház udvarán, kihasználva a lehetőségeket, egy jót játszottak.

A négy csoportnak egy-egy kísérletet kellett bemutatnia, és közben el kellett mesélnie, mi is történik éppen, hogyan lépnek reakcióba az anyagok, és a jelenség, ami látható, valójában mi. Kivetítő segítségével a nézők könnyebben nyomon tudták követni a kísérletet. Mivel a Játékos Kémia Táborban olyan anyagokkal dolgoztak, amelyek az otthoni konyhában is fellelhetőek, nem kellett komolyabb balesettől tartani, és a kis vegyészek ezeket a kísérleteket akár otthon is, minden különösebb veszély nélkül el tudják majd végezni. Kedvenc kísérletét Kisimre Zoja mesélte el:

-Nekem legjobban a kémiai jojó nevű kísérlet tetszett. Úgy készítettük el, hogy egy üvegbe tettünk szódabikarbónát, öntöttünk rá étolajat. Erre csepegtettünk néhány csepp ételszínezékkel megfestett ecetet. Mikor az ecet eléri a szódabikarbónát, szén-dioxid fejlődik, és a színes cseppek fel-le mozognak, ami nagyon látványos.

A kémiai jojón kívül készült még tejtűzijáték, dínók keletkezése, és lávalámpa is, amely mind-mind érdekes és látványos kísérlet.

A jövő évben minden bizonnyal ismét megrendezésre kerül majd a tábor, ahol újabb érdekes kísérleteket ismerhetnek majd meg a gyerekek.