2024. április 20., szombat

Pósa Martin rehabilitációra vár

Segítsünk a tizennégy éves fekvőbeteg Martinnak!

Pósa Martint július 6-án műtötték meg Zágrábban, tumort és három cisztát távolítottak el fejéből, de találtak még egy tumort. Skenderović Silvija, a fiú édesanyja elmondása szerint a műtét óta a fia nagyon feledékeny, depressziós, gyakran kiabál, majd sírógörcsöt kap.

A tizennégy éves Martin gyógyíthatatlan betegségben, vízfejűségben szenved, félévente mágneses rezonanciás vizsgálatra kell vinni, ugyanis ezzel a vizsgálattal követik egészségügyi állapotát. Martin édesanyja munkanélküli, a férjének a gerincét műtötték, de még két csípőműtét vár rá, emiatt munkaképtelen ő is. Az édesanya Martinra és húgára gyermektartás címén tizenkétezer dinárt kap havonta, tízezer dináros szociális segélyt, valamint nyolcezer dináros családi pótlékot. Ezenkívül eddig Martin ápolási pótlékban részesült, jelenleg várják az új végzést. Amíg ismételten nem hagyja azt jóvá a bizottság, addig szünetel a pénz folyósítása. Az édesanya egyedül ápolja, fürdeti a fiát, és ezt egyre nehezebb neki, ugyanis Martin állni és járni sem tud, a családi költségvetés pedig nem engedi meg, hogy fizessenek valakinek, aki besegít a fiú gondozásába. Martinnak egy különleges ágyra volt szüksége, tekintettel arra, hogy állandóan fekszik, ezt az ágyat szerencsére nemrég megkapták.

A tizennégy éves fiú annyira gyenge, hogy még a kanalat sem tudja fogni, állandóan katétert kell nála cserélni. Martin folyószámláján jelenleg nincs pénz, ugyanis öngyilkosságot kísérelt meg, s emiatt sürgősen Újvidékre kellett szállítani, ami szintén pénzbe került.

Az édesanya elmondása szerint a szükséges gyógyszerek megvásárlása és a számlák befizetése után gyakran ennivalóra sem marad a családnak. Martinnak októberben ismét kontrollvizsgálatra kell mennie Zágrábba, ezenkívül pedig a magyarkanizsai gyógyfürdőbe kellene mennie rehabilitációra, hogy felerősödjön és enyhítsék fájdalmait. A zágrábi kontroll, valamint a kanizsai gyógykezeléshez szükséges pénzösszeg 215 521 dinár.

A szabadkai Europa és Lipa pékségekben, valamint a Ceglédi cukrászdában Martin részére pénzadományokat gyűjtő dobozokat helyeztek el, de nemigen gyűlik a pénz. Martin édesanyja elmondta, hogy sajnos senki sem hajlandó humanitárius rendezvényt szervezni Martin megsegítésére.

A család a Kereskedelmi Bankban nyitott Pósa Martin nevére számlát, a dinárszámla száma

205-9011005075267-39, melyre a segítséget várják, illetve meghagyták az elérhetőségüket, így aki személyesen szeretné felvenni velük a kapcsolatot, megteheti azt a 066/430-302-es telefonszámon.