2024. április 25., csütörtök

Tanévkezdés két váltásban

A moholi iskolában zajló felújítás miatt a diákok biztonsága érdekében lezárják az épület egyes részeit – Szeptemberben 53 elsős kezdi meg a tanévet

A moholi Novak Radonić Általános Iskola régi és új szárnyában is folynak a felújítási munkálatok, ezért a diákok két váltásban kezdik meg a tanévet: a felsős diákok szeptemberben délelőtt, az alsósok és a speciális tagozat viszont délután jár iskolába. Egyelőre nem tudni, mi lesz októberben, az a munkálatok ütemétől függ. A kabinetoktatás helyett minden osztálynak lesz saját tanterme, ahova a tanárok mennek órát tartani – tudtuk meg Snežana Došić iskolaigazgatótól.

Megújul a moholi iskola jelentős része (Csincsik Zsolt felvétele)

Megújul a moholi iskola jelentős része (Csincsik Zsolt felvétele)

– Azt hittük, hogy a munkálatok már elkezdődnek az előző tanév befejeztével, de ezzel egy hónapot késtek, ezért a kivitelező cég júliusban fogott hozzá a felújításhoz. Sok még a munka, viszont küszöbön a tanévkezdés –magyarázta Snežana Došić. – Egyelőre befejezték a folyosónak és néhány tanteremnek a meszelését. Hat tanteremben feltörték a padlót, ezekben komolyabb munkálatok várhatók. A parkettázás hamarosan befejeződik három irodában, hátravan a speciális tagozat tanterme. Az új épület tetejéről leszedték a lambériát és a szigetelőanyagot, csak a fémlemez maradt fenn. Ezen az épületrészen a teljes tetőszerkezetet le kell cserélni, hogy a jövőben ne ázzanak be a tantermek, továbbá felújítják a lépcsőházat, amely balesetveszélyes volt a diákok számára. Megegyeztem a kivitelezővel és a felügyelettel, hogy a felújítási munkálatok miatt kialakult munkaszervezési gondokat hogyan oldjuk meg, szavatolva a diákok és az alkalmazottak biztonságát is. Egyelőre 12-13 szabad tantermünk van, ezekben bonyolítjuk le a tanítást. Azzal, hogy nem lesz kabinetoktatás, vagyis nem a diákok járnak osztályról osztályra, hanem minden tagozatnak lesz saját tanterme, ahova a tanárok járnak órát tartani. Egyedül ezen a módon tudjuk zavartalanul megszervezni a tanítást. Azt az épületrészt, ahol közben munkálatok folynak, fizikai akadállyal zárjuk le, hogy a diákok közül még véletlenül se sérüljön meg senki. Ha befejeződik az adott épületrész felújítása, a tanulók visszaköltözhetnek, a szakemberek pedig folytatják a munkát más tantermekben. A tanévkezdés egy kicsit kaotikus lesz addig, amíg mindenki hozzá nem szokik az új munkarendhez, de más lehetőségünk nincs. Szeptemberben a felsősök délelőtt járnak iskolába, az alsósok és a speciális tagozat délután. Hogy mi lesz októberben, a munkálatok ütemétől függ. Ha nem lesz más lehetőség, akkor váltanak a diákok, a felsősök tanulnak majd délután, az alsósok délelőtt. A munkálatok üteme természetesen függ a kivitelezők kifizetésének ütemétől is. Tudjuk, ha a kivitelezők nem kapják meg a pénzüket, beszüntetik a munkát – közölte az iskolaigazgató.

Snežana Došić elmondta, hogy sajnos az elvándorlás miatt évről évre csökken a diákok száma a moholi iskolában, habár összeségében nem drasztikusan. A létszámcsökkenés miatt az idei tanévtől egy magyar tanítónak szűnik meg az állandó munkaviszonya az oktatási intézményben. Az iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy szeptembertől magyar nyelven 21, szerb nyelven 32 elsős kezdi meg a tanévet a moholi iskolában, ahol egy magyar és két szerb tannyelvű elsős osztály nyílik. Megjegyezte, hogy a moholi iskolában továbbra is folyik a felnőttképzés azok számára, akik szeretnék megszerezni az általános iskolai végzettséget. Szeptember 18-tól két osztályban harminc felnőtt kezdi meg a tanulmányait. A felnőttképzésre még lehet jelentkezni az oktatás megkezdéséig.