2024. április 25., csütörtök
TENISZ - US OPEN

Federer öt játszmára kényszerült

Mindössze kilenc meccset sikerült befejezni az US Open második versenynapján. New Yorkban kitartóan esett az eső, az 1. forduló csak két férfi- és hét női találkozóján avattak győztest, míg 55-öt félbe kellett szakítani, vagy el sem kezdtek. A csonka műsor sem volt azonban eseménytelen, négy világelső is fellépett, és közülük csak egy nyert fölényesen.

A kilenc meccsbe belefért egy vaskos meglepetés is, hisz a német Angelique Kerbert, aki július 16-án még világelső volt, tetejében a tornára címvédőként érkezett, a 19 éves, és a ranglistán 45. japán Naomi Oszaka alig 66 perc alatt iskolázta le. Kerber ezzel kiesik a legjobb tízből, a naprakész listán tegnap a 12. helyet foglalta el, és a torna végéig még jócskán ronthat, ha a közvetlenül mögötte állók egy része sikeres lesz. Nem volt viszont gondja a világelső cseh Karolina Pliškovának, aki csak három játékot engedélyezett a lengyel Magda Linettenek, és folytatja a versenyfutást Garbine Muguruzával, Elina Szvitolinával, Caroline Wozniackival, Szvetlana Kuznyecovával és Venus Wiliamsszel a ranglista első helyéért.

A férfiműsorból csak a NadalLajović és FedererTiafoe találkozókat tartották meg teremkörülmények között a centerpálya tetője alatt. A két híresség nyert és továbbjutott, de mindketten komoly gondokkal szembesültek. Lajović például adogathatott is az első játszmáért, a svájcinak pedig öt szettre volt szüksége a 19 éves amerikai ellen.

Lajović nagyszerű játékkal kezdett, a 3. játékban elnyerte az első kiemelt spanyol adogatását, és az előnyt 5:3-ig tartani is tudta. Ekkor tapasztalatlanul megpróbált még egyszer breakelni, az helyett, hogy a 10. játékra összpontosítson. Nadal adogatásán hosszú játékrész folyt, s amikor a spanyol végre szépített, a lendület szárnyán ő nyerte el a szerb adogatását, majd rövidítésben jutott vezetéshez. A másik két játszma elején Lajović azonnal leadta az adogatást, és a hátrányt már nem tudta ledolgozni.

Az éjszakai meccsen Frances Tiafoe azonnal elnyerte Federer adogatását. Mindketten hullámzó teljesítményt nyújtottak, sokat hibáztak, és gyorsan peregtek a pontok. A döntő játszmában Federer 5:3-nál adogatott a meccsért, de betlizett, és Tiafoenak volt alkalma 5:5-re egyenlíteni. A nyomás túl nagy volt, és Roger tapasztalatra győzött.

A comói challengeren Filip Krajinović könnyű győzelemmel nyitott. A zombori a 2. fordulóban a 23 éves és a ranglistán 151. francia Mathias Bourgueval játszik, akitől a tavasszal a szófiai torna selejtezőjében szoros meccsen veszített.

NEW YORK. – Az US Open 1. fordulójában, férfiak: Nadal–Lajović 7:6, 6:2, 6:2, Federer–Tiafoe 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4, nők: Ka. Plišková–Linette 6:2, 6:1, Strycová–Doj 6:1, 6:3, Osztapenko–Arruabarrena 6:2, 1:6, 6:1, Keys–Mertens 6:3, 7:6, Wickmayer–Curenko 6:3, 6:1, Oszaka–Kerber 6:3, 6:1, Cirstea–Kerkhove 6:1, 6:3.

COMO. – A challenger 1. fordulójában: Krajinović–Popko 6:1, 6:1.

KECSKEMÉT. – A futures 1. fordulójában: Nagy–Marozsán 6:4, 6:4, Piros–Brydolf 6:2, 4:6, 6:3.

ZLATIBOR. – A futures 1. fordulójában: Petrović–Appelgren 6:2, 6:4.

DUNAKESZI. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Arn–Eikeri 7:6, 6:4, Bondár–Mihaila 6:2, 6:4.