2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Storck: Vissza kell adnunk a szurkolók hitét

Eb-formát szeretne mutatni a magyar csapat Lettország ellen

Ma este 20.45 órakor lép pályára a budapesti Groupama Arénában a magyar válogatott a lett nemzeti keret ellen, a világbajnoki selejtező B csoportjában. Bernd Storck csapatának már csak matematikai esélye maradt a vb-szereplést érő csoportgyőzelemre, mitöbb, a rájátszást jelentő második helyre is vajmi kevés kilátása van a portugálok mögött. A kapitány mindezekkel együtt győzelemre készül, ugyanakkor a jövőbeni csapatépítést is szem előtt tartja.

A magyar labdarúgó-válogatott Telkiben készül a ma esti lettek elleni összecsapásra. Bernd Storck szövetségi kapitány az itt tartott sajtótájékoztatón kifejtette, négyszemközti beszélgetéseket folytatott a játékosokkal, hogy feldolgozzák az Andorra elleni mérkőzést, illetve közös beszélgetést is tartottak a csapattal, de már csak előre tekintenek.

A lettek új szövetségi kapitánnyal érkeznek, ami váltást jelenthet a csapat szerkezetében, és az is változást jelent, hogy sok fiatal játékossal érkeznek. A portugáloknak is meggyűlt velük a bajuk, mert nagyon zártan védekeznek. Más mérkőzésre számítok, mint Lettországban” – tért rá Storck a ma esti ellenfél elemzésére. „Az előző két csoportmeccsen nem úgy viselkedtünk labdavesztések után, mint az Eb-n. Most ahhoz a játékunkhoz kell visszatérni. Ugyanakkor, főleg a lettek ellen, nemcsak kontrákra építünk, hanem szeretnénk kiszolgálni a szurkolókat” – fogalmazott a német, hozzátéve, pozitív hangulatot tapasztal a csapat körül, elsősorban a szurkolók részéről, s már a lett mérkőzésre is telt ház várható a Groupama Arénában. „Ezt a hangulatot szeretnénk játékkal meghálálni. Vissza kell adnunk a szurkolóknak a hitet, amit Andorrában elveszítettünk. Újra el kell nyerjük a szeretetüket és a támogatásukat. Tudatában vagyunk annak, hogy hatalmas rajtunk a felelősség. Most, hogy a klubcsapatok már nincsenek versenyben a nemzetközi kupákban, mindenki a válogatottat nézi” – számolt be terveiről a szövetségi kapitány.

Jó állapotban van a térdsérüléséből felépülő Guzmics Richárd. A védő egy hete tért haza Kínából, ahol a Jenpien Funde csapatában légióskodik. „A hangulatra nem nyomja a bélyegét az andorrai vereség. Bernd Storck is azt hangsúlyozza, hogy tanulni kell abból a meccsből, de most már előre kell nézni” jelentette ki a minden bizonnyal kezdőként helyet kapó védő, aki szerint az a fontos, hogy ismét egységes csapatként tudjanak fellépni, és ebben sokat segíthet, hogy nagyjából ugyanaz a mostani keret, mint az Eb-n.

Egyik válogatott sem várja rózsás helyzetből a ma esti magyar–lett találkozót a B jelű kvalifikációs csoport hetedik fordulójában. A magyar csapat az emlékezetes, fájó andorrai vereségen van túl, azt megelőzően pedig a Cristiano Ronaldo vezette portugál csapat otthonában kapott ki egyértelmű eredménnyel (3:0). A magyarok jelenleg hat lejátszott mérkőzéssel a hátuk mögött mindössze hét ponttal szerénykednek a hatos harmadik helyén – az élen zajló versenyfutásba nem tudnak beleszólni, sokkal inkább a svájci–portugál páros mögötti „elsőség” lehet a reális céljuk.

A magyarok számára ráadásul riasztó előjel, hogy legutóbbi négy mérkőzésükön – beleszámítva az oroszok és a svédek elleni barátságosokat – négy vereséget írtak be, és a 360 perc alatt egyetlen gólt sem szereztek.

A lett válogatott azonban megfelelő riválisnak ígérkezik, hogy a magyarok némi sikerélményben részesüljenek. A néhány hónapja a válogatott élére kinevezett Aleksandrs Starkovs csapata a vártnál is halványabb teljesítményt produkált az eddigi fordulók során, hiszen mindössze egyetlen, minimális sikert tudott elérni Andorra ellen, de Feröertől otthon szenvedett 2:0-ás vereséget, eddigi gólaránya pedig 2:12. A magyarok javára szól továbbá az is, hogy a felek első, lettországi párharcát is ők húzták be, magabiztos játékkal.

Légiósokat és otthon edződő játékosokat is behívtam a nemzeti csapatba, a mérce a minőség volt, emellett a statisztikákra is sokat adok. A mai labdarúgás változásban van, olyan játékot szeretnénk képviselni, amely illeszkedik a legfrissebb trendekhez” – nyilatkozta Starkovs, miután meghirdette a magyarok elleni keretét, amelyben a legtöbb külföldi Lengyelországban edződik, míg az első számú kapus a svájci Zürich kapuját védi.

Spanyol–olasz és francia–holland

Összesen 27 mérkőzéssel, közte a Spanyolország–Olaszország és a Franciaország–Hollandia rangadóval folytatódik a 2018-as labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozata.

A G csoport szombati, madridi összecsapásán két, egyaránt 16 ponttal rendelkező együttes találkozik, s mivel csak a csoportelsők jutnak ki automatikusan az oroszországi vb-re, a mérkőzésnek nagy a tétje. A két gárda tavaly októberi, torinói rangadóján 1:1-es döntetlen született, az újabb pontosztozkodás pedig a jobb gólkülönbségével jelenleg élen álló hazaiaknak kedvezne.

„Nem kérdés, hogy győzni megyünk Madridba. Nagyon várom az összecsapást, jó lenne, ha a döntetlen nekünk kedvezne, de így extra motivációt jelent a játékosok számára, hogy nyernünk kell” – nyilatkozta a találkozó előtt Gian Piero Ventura, az olaszok szövetségi kapitánya.

A spanyolok keretében a legnagyobb meglepetést az 59 találattal gólrekorder David Villa ismételt behívása jelentette: a New York City 35 éves világ- és Európa-bajnok támadója a 2014-es vb óta először kapott meghívást a nemzeti csapatba.

„Nincs más dolgom, mint élvezni, hogy itt lehetek. Azért jöttem, hogy segítsek a csapaton” – nyilatkozta a 97-szeres válogatott csatár.

A francia–holland mérkőzésen a hazaiak azért lépnek pályára, hogy „tapadjanak” a csoportot jobb gólkülönbségével vezető, ezúttal Bulgáriába látogató Svédországra, míg a hollandok az „életben maradásért” küzdenek. A vendégeknek egy esetleges franciaországi vereséggel hat pontra nőne a hátrányuk a riválisukkal szemben.

Uruguay ellen debütál az új argentin kapitány

Fontos mérkőzésen mutatkozik be világbajnoki selejtezőn az argentin válogatott élén a május végén kinevezett szövetségi kapitány: ha Jorge Sampaoli sikerrel veszi az akadályt az uruguayiak ellen, csapata közvetlen vb-részvételt érő helyre lép előre. A dél-amerikai zónában a brazilok már biztosították helyüket az oroszországi vb mezőnyében, mögöttük viszont szoros a versengés. Négy fordulóval a vége előtt Kolumbia a második, majd egy ponttal lemaradva következik Uruguay és Chile, azután pedig újabb eggyel mögöttük Argentína, amely jelenleg pótkvalifikációs helyen áll. Nincs még veszve a remény Ecuadornak, Paraguaynak és Perunak sem.

Sampaoli irányításával az argentinok két barátságos mérkőzést játszottak júniusban: előbb 1:0-ra nyertek a brazilok ellen Melbourne-ben, majd 6:0-ra verték vendégként a szingapúriakat.

Ezúttal, Montevideóban a szakvezető már számíthat Lionel Messire, akit eredetileg négy mérkőzésre eltiltottak, de a büntetést az argentinok sikeres fellebbezése nyomán egy találkozóra csökkentették, azt pedig az ötszörös aranylabdás támadó március 28-án, a bolíviaiaktól elszenvedett vereség alkalmával letöltötte.

Messi azért kapta a büntetést, mert a Chile ellen március 23-án 1:0-ra megnyert világbajnoki selejtezőn szidalmazta az egyik partjelzőt, majd nem volt hajlandó kezet fogni vele.

Az uruguayi oldalon ugyanakkor még kérdéses barcelonai csapattársa, Luis Suárez szereplése, mivel a csatár térdsérüléssel bajlódik. Óscar Tabárez szövetségi kapitány nagyon is számítana rá, de csak akkor, ha megfelelő állapotba kerül.

„Vele vagy nélküle, mindenképpen nagyon-nagyon nehéz lesz” – jelentette ki.