2024. április 24., szerda
XL. KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG

A „sasnak” sebzett a szárnya

Európa négy országában, Törökországban, Finnországban, Izraelben és Romániában ma elkezdődik a kosárlabda Európa-bajnokság. Ez a lebonyolítási mód nem idegen a kosárlabdában, hiszen 2015-ben is négy ország  – Franciaország, Horvátország, Németország, Lettország – rendezte a kontinensviadalt, s emlékezetes, hogy Spanyolország nyerte meg a titulust, ami az ibériaiaknak a harmadik Eb-aranyérmük lett úgy, hogy a döntőben nagyon megverték a litvánokat (80:63). Szerbia szintén éremért küzdött, de a bronzmeccsre már nem maradt erejük, és 81:68 arányban kikaptak a franciáktól, tehát negyedikek lettek. Ha ezt a felosztást felkínálnák most Aleksandar Đorđević szerb szövetségi kapitánynak, nyilván mindjárt belemenne, mert tényleg soha nem látott sérüléshullám söpört végig a bő keretben, s többen a tengerentúli szerződéseik – vagy más okok – miatt mondták le a címeres mezt. Az olimpián szerepelt csapatból most heten hiányoznak, s bizony a legjobbak morzsolódtak le, tehát erősen megtépázott a szerb sas szárnya, s bár a tapasztalt kapitány többször is kihangsúlyozta a realitást, túl sokat nem szabad tőlük remélni, még akkor sem, ha ebben a sportágban nagyok az elvárások kosárlabda terén. Nagyok, már csak azért is, mert például pont 40 éve annak, hogy Dragan Kićanović és Zoran Slavnić eljátszotta kis játékát Liége-ben, ahol a döntőben 74:61-re lealázták a nagy Szovjetuniót, s pontosan 20 éve annak, hogy Barcelonában Jugoszlávia megszerezte hetedik Eb-titulusát, s azon a kontinensbajnokságon pont Đorđevićot választották meg MVP-nek.

A 20 évenkénti titulusról szövögetett álomból azonban – ilyen csapattal – nem lesz semmi. Ha tévedek, hát megkövetem őket, de véleményünk szerint a szerbeknek már a tisztes helytállás is nagy dolog lesz ezen az Eb-n, csakúgy, mint a magyaroknak, akik hosszú-hosszú idő után tértek vissza a kosárlabda ezen nagy családjába, pedig az ’50-es években még a legjobbaknak számítottak az ókontinensen. A felkészülési mérkőzéseken mutatott játék alapján azonban nem sok babért remélhetnek a kolozsvári C csoportban, ahol a címvédő spanyolok mellett az utóbbi időben kiváló játékot mutatott horvátok is ott vannak, de a magyaroknak nagy falatnak tűnik Montenegró és Csehország is, a románokkal pedig kétesélyes meccset vívnak majd. Részükről az is nagy dolog lesz, ha továbbjutnak a csoportból, de a negyeddöntőben például a szerbeket, oroszokat, törököket vagy a letteket kaphatják, s véget ér majd az esetleges tündérmese.

A főesélyes ezúttal is Spanyolország, mert ismét parkettre lépnek a Gasol-fivérek, de mellettük még négy olyan játékosuk van, amely az NBA-ben szerepel, a többiek meg a legjobb spanyol csapatokban, így reálisan őket csak egy teljes francia gárda szoríthatja meg, de a gallok ezúttal is nélkülözni kénytelenek a csapat motorját, Tony Parkert. Meglepetések azonban minden nagyversenyen vannak, s lesznek ezen is, mert nem tudjuk például a litvánok, szlovénok, horvátok vagy oroszok igazi erejét, tehát izgalmas 18 nap vár ránk a képernyők előtt.

A szerb csapat

Milan Mačvan (Bayern), Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings), Vladimir Lučić (Bayern), Dragan Milosavljević (Unicaja), Stefan Birčević (Basaksehir), Vladimir Štimac (Efes), Branko Lazić (Crvena zvezda), Vasilije Micić (Žalgiris), Marko Gudurić (Fenerbahce), Stefan Jović (Bayern), Ognjen Kuzmić (Real Madrid), Boban Marjanović (Detroit Pistons).

A magyar csapat

Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Kemal Karahodžić (Kecskemét), Keller Ákos (Alba), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét).

Csoportok és menetrend

A CSOPORT (HELSINKI)

Lengyelország, Görögország, Franciaország, Finnország, Izland, Szlovénia.

B CSOPORT (TEL-AVIV)

Ukrajna, Izrael, Litvánia, Grúzia, Olaszország, Németország.

C CSOPORT (KOLOZSVÁR)

Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró, Románia, Magyarország. 1. forduló (szeptember 1): Magyarország–Horvátország (14 óra). 2. forduló (szeptember 2.): Magyarország–Montenegró (14). 3. forduló (szeptember 4.): Magyarország–Csehország (14). 4. forduló (szeptember 5.): Magyarország–Románia (19.30). 5. forduló (szeptember 7.): Magyarország–Spanyolország (16.15).

D CSOPORT (ISZTAMBUL)

Nagy-Britannia, Oroszország, Szerbia, Lettország, Törökország, Belgium. 1. forduló (szeptember 1.): Szerbia–Lettország (16). 2. forduló (szeptember 2.): Szerbia–Oroszország (16). 3. forduló (szeptember 4.): Szerbia–Törökország (20). 4. forduló (szeptember 5.): Szerbia–Nagy-Britannia. 5. forduló (szeptember 7.): Szerbia–Belgium (16.15).

Nyolcaddöntők: szeptember 9. és 10.

Negyeddöntők: szeptember 12. és 13.

Elődöntők: szeptember 14. és 15.

Bronzmérkőzés és döntő: szeptember 17.