2024. március 29., péntek

Versektől voltak hangosak Újvidék utcái

A XII. Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon, a „költészeti maratoni fesztiválon” 12 országból 20 külföldi vendég és 10 hazai költő olvasta fel verseit eredetiben és szerb fordításban. A Zmaj sétálóutcában, az Absolut club erkélyén és az Ifjú párok terén séta közben a járókelők belehallgattak a verseikbe.

Egészségi okokból a magyarországi Géczi János lemondta részvételét. A vajdaságiak közül a fesztiválon Maurits Ferenc költő, grafikus, festőművész vett részt, aki az Ifjú párok terén a Néma angyalok (Csendéletek az ötvenes évekből) című versét olvasta fel.

A háromnapos rendezvényt a Vajdasági Írók Egyesülete szervezte. Bordás Győző elnök elmondta, hogy tíz-egynéhány irodalmár részvételével megtartották az Irodalom és norma, irodalom és törvény elnevezésű szimpóziumot.

– Az elhangzott beszélgetésekből és a tapasztalatcseréből többek között leszűrhettük, hogy mindenütt nagyobb figyelmet fordítanak az irodalomra, és azon belül a költészetre is, mint nálunk. A vendégek ugyanis arról számoltak be, hogy náluk alkotóházak és ösztöndíjak serkentik alkotómunkájukat, így a költők szabadúszóként rádió- és tévédrámák írásából meg tudnak élni.

A vendégek egyik csoportja szervezetten a szerémségi kolostorokba látogatott el, egy írócsoportot Zsablyán láttak vendégül, egy íróküldöttség pedig Sremska Mitrovicán szerepelt.

Egyik pozitív tapasztalata az újvidéki költészeti napoknak, hogy a rendezvényen bemutatkozó ifjú költő a későbbiek folyamán ismert is lehet. A fesztiválon ugyanis az Újvidéki Városi Könyvtárban kiosztották a harminc évnél fiatalabb írónak szánt Branko Díjat. A kitüntetést Stevan Tatalović érdemelte ki. Ezt az 57 évvel ezelőtt alapított díjat olyan patinás írók is megkapták fiatal korukban, mint Vasko Popa, Aleksandar Tišma, Pavle Ugrinov, Rajko Petrov Nogo és mások.

Tavaly Dánia volt a díszvendég, s a dán költészetnek az antológiája is megjelent. Az idén viszont a svéd irodalmárok voltak a díszvendégek, az antológiájuk megjelenését anyagilag a svéd kormány tette lehetővé. A dánok és a svédek fontosságot tulajdonítanak annak, hogy az antológiájuk, 12 szerző tíz-tíz verse megjelenjen egy ilyen kis országban, mint amilyen Szerbia – hallottuk Bordás Győzőtől.

Szerdán, a késő esti órákban az Ifjú párok terén Piotr Müldner-Nieckowski, Ahmatov Alekszej Dmitrijevics, Stephanie McKenzie, Adrian Bodnaru, Maurits Ferenc és Miroslav Bielik olvasták fel verseiket az érdeklődő közönségnek. A svéd Johan Jönsonnak a Vajdasági Írók Egyesületének Nemzetközi Irodalmi Díját Bordás Győző, az egyesület elnöke adta át.